Komunální volby ve Strakonicích se zopakují, rozhodl definitivně Ústavní soud

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 8. 2019 9:27
Komunální volby ve Strakonicích se s konečnou platností zopakují. Ústavní soud odmítl druhou stížnost vítězného hnutí Strakonická veřejnost i starosty Břetislava Hrdličky jako neopodstatněnou. Stížnosti podalo také město a samostatně i městská rada, které soud označil za neoprávněné navrhovatele. Hrdlička řekl, že trvá na tom, že Strakonická veřejnost ve volbách postupovala správně.
Volby ve Strakonicích se budou opakovat.
Volby ve Strakonicích se budou opakovat. | Foto: Shutterstock

Opakování voleb dvakrát nařídil Krajský soud v Českých Budějovicích kvůli tomu, že Strakonická veřejnost byla údajně zvýhodněna v kampani. Na základě první série stížností Ústavní soud (ÚS) rozhodnutí krajského soudu zrušil a nařídil mu, aby lépe vysvětlil, o co opírá své závěry o možném ovlivnění výsledku hlasování a dělby mandátů. Napodruhé krajský soud volby znovu zneplatnil. Tentokrát ÚS označil jeho postup za správný.

Krajský soud i ústavní soudci se pozastavili nad tím, že hlasovací lístky a pomocné sčítací archy jsou už skartované. Nelze tak přesně zjistit rozsah panašování, tedy kroužkování kandidátů napříč kandidátními listinami. Justice byla při zkoumání možného dopadu na výsledek voleb odkázaná na matematické výpočty. Podle ÚS byl postup městského úřadu při skartaci překvapivý.

"Krajský soud provedl řadu dalších statistických srovnání výsledků voleb, z nichž vyplynul jednoznačný závěr o vysoké intenzitě porušení volebního procesu s vlivem na výsledek voleb; postupoval tak přesně v duchu závazného právního názoru, který vyslovil ÚS ve svém nálezu, a své závěry jasně, srozumitelně, logicky a přesvědčivě odůvodnil," uvedla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

"Trváme na tom, že jsme dělali všechno správně," řekl Hrdlička a dodal, že rozhodnutí soudu nemá nic společného s realitou. "Samozřejmě že volební kampaň rozšíříme, umožníme každému, aby byl všude… stejně je to v rukou voličů," doplnil s odkazem na opakování voleb.

Proti volbám podal loni na podzim žalobu Karel Janský, lídr hnutí Změna pro Strakonice, které získalo 4,23 procenta hlasů. Nových voleb se zúčastní v koalici se STAN, spolupráci nabídne dalším stranám. "Myslím, že se (rozhodnutí) stane precedentem a pomůže zlepšit kulturu v České republice. O volbách se začne víc přemýšlet a mnohé subjekty si uvědomí, že podvádět se nemá. Problém ve Strakonicích se táhne pět let, kdy si Strakonická veřejnost zprivatizovala město. Neexistuje rozvoj, občané dostávají MHD zadarmo, je to nebezpečný precedens," řekl Janský.

Strakonická veřejnost získala polovinu hlasů

Komunální volby loni vyhrálo vládnoucí hnutí Strakonická veřejnost výsledkem 51,1 procenta. Získalo 16 z 21 mandátů. Kandidát za Změnu pro Strakonice Karel Janský ale podal na výsledky voleb stížnost, v níž tvrdil, že Strakonická veřejnost byla v kampani zvýhodněna v radničním zpravodaji i na výlepových plochách.

"Soud rozhodl podle papírů. Skutečnost ho asi v podstatě moc nezajímá. Pokládá za divné to, co se tady stalo, protože to není obvyklé, tak prostě říká, že to asi není dobře," komentoval Hrdlička rozhodnutí.

Kvůli dvěma rozhodnutím krajského soudu nezasedlo ve Strakonicích od října 2018 zastupitelstvo. Město vede rada se starostou, hospodaří s omezeným rozhodováním a na základě rozpočtového provizoria.

Usnesením ÚS je výsledek soudního přezkumu volebního výsledku definitivně potvrzen. Ministr vnitra musí podle volebního zákona do 30 dnů vyhlásit nové volby ve vhodném termínu. Naposledy termín stanovil na 14. září 2019, ÚS ale vykonatelnost jeho rozhodnutí odložil.

U ÚS napodruhé rozhodoval o strakonických volbách tříčlenný senát s předsedou Jaromírem Jirsou. Odlišné stanovisko zaujal soudce Jan Filip. Podle něj se podařilo prokázat jen potenciální, nikoliv reálné ovlivnění dělby mandátů. Ocenil rozsáhlou argumentaci krajského soudu, upozornil ale, že justice v běžných povolebních lhůtách nebude mít na takové rozbory čas.

"Zdá se tak, že při dalších obecních volbách se mají krajské soudy na co těšit a soudci jejich správních senátů by již měli uvažovat o přihlášce ke studiu politologie či psefologie," uvedl Filip. Psefologie je sociologická disciplína zabývající se voliči a volbami. I Filip ale souhlasí s odmítnutím stížností, už jen kvůli skartaci hlasovacích lístků.

 

Právě se děje

Další zprávy