Hlavní obsah

Spratci: O krásném a bezohledném životě

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život je krásnej, bezohlednej a nikdy se až do konce nezastaví, říká Ondřej Hrdina, vypravěč v mnohém autobiografické prózy Oty Karse Spratci (Mladá fronta, 232 strany).

Foto: Mladá fronta

Obal knihy

Článek

Tento podle svých slov samozvaný veršotepec a prózorytec, podpořený úspěchem životopisné knihy Jmenuje se Tomáš, pojednávající o osudech dětské filmové a televizní hvězdy Tomáši Holém, se nechal inspirovat vlastními zážitky z mládí prožitého v Praze v osmdesátých letech.

Kdo chce srovnávat úspěšný titul připomínající kluka dostávajícího tatínka do polepšovny s touto prózou, jistě najde švy spojující oba příběhy. O to ale nejde. Kars vystihl mladá léta jedné z generací objevující svět nejen pražských vinohradských dvorků a později přilehlých pivnic, zároveň toužící odhalit dívčí blůzku i podprsenku skrývající zrající prsy velkosti meruněk. A bohužel i počítající první mrtvé. Možná že ti určují zrání Karsových hrdinů více než doba spějící pomalu k listopadu 1989.

Pravdivý příběh

Pravda, člověk se moc nedozví, proč se Ondřej rozvedl se svou ženou Martou, jejíž otec, kriminalista, ji chtěl ochránit před celým světem. Jak to tak bývá, málokterému tátovi se to podařilo. Možná je škoda, že se čtenář kromě prostého oznámení o rozvodu nedozví, co k tomu vedlo.

Přesto jsou však v mnohém básnickým jazykem vyprávěné příběhy party kamarádů pravdivé. Včetně prožitků s rodiči, kteří se nemohou dohodnout, jakého potomka si kdo po rozvodu vezme k sobě do nového domova. Ne vždy to nabere takový obrat jako právě Ondřejovo putování mezi mámou, tátou i cestou zpět k mámě a mladší sestře. S důsledky těžko vysvětlitelnými, přesto se zapisujícími do srdce rostoucího budoucího učitele.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám