Hlavní obsah

Do sametu se letos halí i moderní nábytek, díky němu vypadá luxusněji

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šlechtické interiéry jsou velkou inspirací pro ty, kdo si chtějí zařídit byt nebo dům v nadstandardním stylu. Kromě tvarů nábytku, použití vzácných kamenů a exotických dřevin v nich také často vídáme sametové potahy. A právě samet je hitem letošní sezony.

Foto: Nedgis, Designbotschaft, Red Candy, Tom Tailor

Samet už nevídáme jen na historickém nábytku. Nově se do něj halí i moderní kousky.

Článek

Velkou předností sametu jako materiálu s nízkým vlasem je jeho hebkost na omak, splývavost a působivý lesk. Jde o ideální materiál na různé potahy, dekorativní polštáře nebo závěsy. V poslední době ale samet zdobí i mnoho drobných předmětů. Objevuje se třeba jako potahový materiál na stínidlech lamp i lustrů.

Nejstarší samet vznikal z hedvábí, byl hodně oblíbený v Asii a také neobyčejně populární v Itálii. Hedvábné tkaniny byly vždy velmi ceněné a byly neobyčejně luxusním zbožím.

Později se samet začal vyrábět i z bavlny nebo z umělých vláken. Řada sametů je dnes kombinací přírodního a syntetického materiálu.

Foto: Tom Tailor, The French Bedroom

Krása sametu nejlépe vynikne na textiliích v tmavých barvách.

Nejpůsobivější je samet v temných barvách. V kurzu jsou hlavně odstíny smaragdově zelené a safírové modři. Nábytek potažený sametem působí dramaticky a odvážně.

V ložnicích ale hrají prim i pastelové tóny v pudrových růžových nebo bleděmodrých či nafialovělých tónech.

Foto: Chaplins Furniture, Audenza, Melody Maison

Drobný nábytek jako stoličky nebo rámy zrcadel vypadají se sametovým potahem luxusněji.

Do módy se ale vrací i retro odstíny typu okrově žlutá, oranžová nebo světle hnědá. Ty jsou typické hlavně pro retro nábytek minulého století.

Pokud nábytek s potahy v těchto tónech zkombinujete s popartovými dekoracemi, bude interiér působit trendy a nápaditě.

Foto: Tom Tailor

Samet se pro svou hebkost dobře hodí do ložnic a prostor určených k odpočinku.

Sametové čalounění působí elegantně a sofistikovaně. Uplatní se proto i v interiérech, které slouží k reprezentačním účelům. Rozhodně ale nejde o materiál, který by se hodil do provozně hodně zatížených prostor.

Foto: Arthouse

Fandové tohoto materiálu si mohou pořídit i tapetu se sametovým motivem.

Je třeba brát v úvahu, že péče o samet je náročnější. Samet se smí žehlit jen po rubu, případně jen lehce napařit či otřít vlhkým hadříkem. Při praní je třeba důsledně dodržovat pokyny výrobce.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám