Hlavní obsah

Tančící a bosá Florence Welchová na Szigetu

Právo, Barbora Olšanová
Budapešť

Královnou pondělního programu na festivalu Sziget v Budapešti byla Florence Welchová se svou kapelou Florence and The Machine. Vystoupili také Tom Odell nebo Catfish and The Bottleman. Na festival zavítala rovněž česká kapela I Love You Honey Bunny a slovenská zpěvačka Celeste Buckingham. Předposlední den přinesl příjemně uvolněnou atmosféru s teplotou lehce pod čtyřicet stupňů.

Foto: David Peltán

Florence Welchová tančí na Szigetu.

Článek

Britská zpěvačka Florence Welchová je éterická víla, která by svým krásným a silným hlasem rozechvěla i skálu. V poloprůsvitných šatech vtrhla bosá na pódium a celý večer se pohybovala v piruetách. Jako by vypadla z obrazu Alfonse Muchy, dlouhé zrzavé vlasy za ní vlály a kontrastovaly s bledou pokožkou.

U písně Dog Days Are Over vyzvala fanoušky, aby na chvíli schovali své mobilní telefony, nic nenatáčeli a byli přítomní tady a teď. Jednalo se o výjimečný moment, kdy v osmdesátitisícovém davu zmizela téměř všechna elektronika. Skladbu You’ve Got The Love věnovala Florence and The Machine celé maďarské LGBT komunitě a přála jí sílu.

Foto: David Peltán

Florence And The Machine byli dalšími hvězdami festivalu.

Narazila tak na aktuální téma diskuse o plakátech společnosti Coca-Cola s gay a lesbickými páry v budapešťském metru. Slavná značka letos spolupracuje se Szigetem a společně realizují „duhovou kampaň“. Na to negativně reagují příznivci konzervativního premiéra Viktora Orbána.

Například stoupenci krajně pravicové strany Naše vlast zablokovali v pondělí vchod do továrny firmy Coca-Cola ve městě Dunaharaszti na jih od Budapešti. Světoznámý výrobce nápojů se snaží reklamními hesly „love is love“ neboli „láska je láska“ a „nula cukru, nula předsudků“ upozornit na to, že každý má právo si zvolit, koho bude milovat.

V pozdním odpoledni odehrál výborný koncert britský písničkář Tom Odell. Na ostrov se vrátil po dvou letech a jeho show byla opět skvělá. Bosý, v plátěné košili, krémovém saku a v černých kalhotách působil příjemně a uvolněně. Jeho vystoupení dostalo v doprovodu kapely intenzivní, místy až rockový výraz. Tom Odell za pianem seděl i stál, tančil u něj i na něm a bylo vidět, že si atmosféru Szigetu opravdu užívá.

Na Europe Stage se v pondělí představila česká indierocková kapela I Love You Honey Bunny, která do Budapešti zavítala díky výhře v soutěži Jednou ranou na Sziget. Ze Slovenska dorazila Celeste Buckingham, jež odehrála velmi dobrý koncert s početným českým, slovenským i zahraničním publikem.

Foto: David Peltán

Česká kapely I Love You Honey Bunny na Szigetu.

Na ostrov svobody se letos vydala i spousta Čechů, většina jako návštěvníci. Najdou se i takoví, kteří se rozhodli zkusit na největším festivalu v Evropě dobrovolnickou činnost. Sziget každoročně vyhlašuje program, do kterého se můžete přihlásit jako dobrovolník, a na festival se tak podíváte zadarmo. Stačí mít dobrou znalost angličtiny a trochu nadšení.

„Denně si odpracuji svých šest hodin jako dobrovolník a pak jdu za zábavou. Náplň práce dobrovolníka je vesměs jednoduchá. Někdo dává razítka do festivalového pasu, někdo pomáhá lidem se ubytovat a já třeba počítám návštěvníky v Luminariu,“ říká dobrovolník David Birka. „Luminarium je velmi zajímavé místo, kde to vypadá jako na nějaké sci-fi lodi. V podstatě jako dobrovolníci děláme hodně monotónní práce, na druhou stranu máme výhody a po práci si užíváme festival jako ostatní.“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám