12. srpna 2019 • 23:30

Chlup dovedl baseballisty k historickému titulu: Šikovně jsem tahal za nitky

Autor: rau
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou to dva roky, co utrpěli nejtěžší prohru v životě. Mnozí z nich ji oplakali. Čeští baseballoví reprezentanti do 23 let tehdy v Brně proti Nizozemsku ztratili v desáté směně slibně rozehrané finále mistrovství Evropy! Jenže… Co nezabije, to posílí. Letos si mladíci vše vynahradili. A stříbro přetavili v kov nejcennější! Ke zlatu je dovedl hlavní trenér Vladimír Chlup (47).



Češi skončili domácí evropský šampionát s bilancí 5-0. Kritickému momentu čelili jen v poslední směně semifinále s Francií, kdy musel na poslední chvíli zatáhnout za záchrannou brzdu nadhazovač Daniel Padyšák.

Jinak si šli nekompromisně za svým cílem, kterým byl titul. Nic jiného. Právě tomu realizační tým podřídil dlouhodobou přípravu! „Od února jsme pracovali nejen na baseballových dovednostech, ale i na psychice hráčů,“ přiznal Chlup. „Snažili jsme se klukům nacpat do hlavy, že tohle je náš rok!“

A byl. Stříbrná generace se konečně dočkala velkého triumfu. Největšího v historii českého baseballu. „Půlka kádru je na amerických univerzitách, což je strašně znát. Na hřišti jsou denně pět hodin. Díky tomu hráčům roste sebevědomí,“ vysvětlil kouč

Baseballisté mají na zámořských školách dokonalý servis. Právě tam startují kariéry i největší hvězdy nejlepší ligy světa MLB. A tamní profesionální zacházení se zúročilo i na mezinárodní scéně. „Mně stačilo jen postrkat správně nitky a kluci zabrali,“ smál se Chlup.

Tamní systém zná dokonale. Jeho syn Marek, opora zlatého týmu, působí na univerzitě NC State. On sám byl skautem týmu MLB Seattle Mariners, takže ví, co se děje za oponou! Však své zkušenosti také zúročuje jako expert O2 TV!  

Hlavní trenér české baseballové reprezentace do 23 let Vladimír Chlup se zdraví se svým ukrajinským protějškem
Hlavní trenér české baseballové reprezentace do 23 let Vladimír Chlup se zdraví se svým ukrajinským protějškem

A přehled znojemský rodák, který s asistenty Alešem Navrátilem, Ivo Kučerou, Jasonem Jarvisem, Dominikem Piazzou a AJ Hollandem, klade důraz na týmové pojetí hry, prodal také při domácím mistrovství Evropy! „Kluky znám od jejich třinácti, čtrnácti let. Prošel jsem s nimi kadetskou reprezentaci a všude jsme brali stříbro. Chtělo to nějakým způsobem završit zlatem. A to se nám povedlo.“

Výhodou bylo, že od mistrovství Evropy v Brně se jeho kádr téměř nezměnil. „Odešli akorát Honza Novák, Michael Vykoukal, Adam Hajtmar a Jirka Vavruša,“ vypočítal Chlup.

Pomalu přemýšlí, jak tým vyladit na světový šampionát v Mexiku příští rok. „Kromě dvou, tří hráčů budeme kompletní, takže před sebou máme skvělou budoucnost,“ věří Chlup, jehož od pátku čeká další vrchol sezony. Jeho Eagles Praha se v boji o titul české ligy utkají s obhájci titulu z Ostravy. Tedy klubu, který před lety dovedl dvakrát do semifinále.

Pokud by Pražané uspěli, z ligového primátu by se radovali poprvé po dlouhých jedenatřiceti letech.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud