Prostreno.cz

V každém kousnutí do jablka je kupa zdraví

Opravdu ten, kdo jí jablko denně, nepotřebuje doktorka? Podle nové studie to do značné míry závisí na tom, jaké typy bakterií ukrývá!

Všechna jablka mají miliony bakterií, ale jeden z posledních výzkumů odhalil, že ne všechny bakteriální populace jsou zdravé. V čem je problém? Jablka jsou jedním z nejpopulárnějších plodů na světě. Toto hodně milované ovoce je vynikajícím zdrojem živin, například vitaminu C, B-komplexu, přírodních antioxidantů a minerálů.

Dvě jablka, různé účinky

Jablka jsou také dobrým zdrojem vlákniny a zdrojem mikroorganismů, které vstupují do střev a v nich kolonizují. I když je tato výměna bakterií obvykle jen dočasná, zdraví tak či tak ovlivňuje, což potvrdili vědci z rakouské Technologické univerzity v Grazu.

Ti se konkrétněji zajímali o to, zda existuje rozdíl mezi bakteriálními populacemi nesenými organickými, ručně pěstovanými jablky a těmi, které se vyskytují v typických obchodech (ty jsou často vystaveny chemickým hnojivům a pesticidům).

Organické pěstování má smysl

Výsledky rozboru, které se objevují v časopise Frontiers in Microbiology, poukazují na to, kolik bakterií nese typické jablko. Také ukazují, jak bakteriální populace přítomné v organických jablkách mohou ovlivnit chuť ovoce a zdraví spotřebitele. Překvapuje vás, že ne všechna jablka jsou si rovna?

„Bakterie, houby a viry v jídle přechodně kolonizují naše střeva. Vaření většinu z nich zabíjí, takže syrové ovoce a zelenina jsou zvláště důležitými zdroji střevních mikrobů,“ vysvětluje profesorka Gabriele Berg, hlavní autorka studie s tím, že její tým analyzoval bakteriální obsah různých složek jablka, jmenovitě stonku, slupky, ovocné dřeni, buničiny i semen.

Zdraví v každém kousku

„Když se spočítají průměry pro každou složku jablek, odhadujeme, že typické jablko o obsahu 240 gramů obsahuje zhruba 100 milionů bakterií, přičemž nejvíc jich je v semenech a buničině,“ objasňuje uvedená profesorka, která zároveň poukazuje na výhody ekologického pěstitelství.

„Čerstvě sklizená, ekologicky pěstovaná jablka mají ve srovnání s konvenčními bakteriemi výrazně rozmanitější, rovnoměrnější a výraznější bakteriální komunitu. U běžných jablíček z obchodu se to samé říci nedá,“ dodává Gabriele Berg, podle které některé odrůdy obsahují skupinu bakterií, která zahrnuje známé patogeny a potenciálně škodlivé bakterie. Různé bakteriální populace také stojí za vysvětlením, proč organická jablka mohou chutnat lépe než ta ostatní, a zároveň pozitivně působí na zdraví.

Zdroj: www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.01629/full, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat