Dva homosexuální tučňáci adoptovali v berlínské zoo opuštěné vejce

Dva tučňáci mužského pohlaví, kteří spolu od července žijí v páru, pečují o opuštěné vajíčko a připravují se na roli rodičů.

Tučňáci Skipper a Ping, žijící v páru v berlínské zoo, adoptovali vajíčko, které opustila samice stejného druhu. Dvojice se podle mluvčího zoo Maxmiliana Jägera od začátku svého soužití snažila mít vlastní mládě. Pro noviny Berliner Zeitung mluvčí řekl, že se tučňáčí samci chovají jako „ukázkoví rodiče a střídají se, aby udrželi vajíčko v teple“. Dělají to tak, že vajíčko drží na nohou pod klopou z převislé kůže břicha. Navedli je na to zaměstnanci zoologické zahrady. Jeden z nich, ošetřovatel Norbert Zahmel, k tomu pro list Berliner Zeitung řekl: „Prostě jsme jednomu z ‚pánů‘ dali vajíčko na nohy a on hned věděl, co má dělat.“

Tučňáčí samci se chovají jako „ukázkoví rodiče a střídají se, aby udrželi vajíčko v teple“.

Samice z houfu šesti tučňáků patagonských, které berlínská zoo vlastní, nemají o výchovu mláďat zájem, a malého tučňáka tu tak neměli už od roku 2002. Samečci Skipper a Ping se do berlínské zahrady přestěhovali v dubnu tohoto roku z hamburského Zvířecího parku Hagenbeck. Desetiletí tučňáci od té doby tvoří nerozlučný pár.

„Pokud by se vejce skutečně vylíhlo, byla by to senzace,“ dodal Norbert Zahmel pro Berliner Zeitung. Ovšem jestli se skutečně jedná o oplodněné vajíčko, měl by se mužským rodičům malý tučňák vylíhnout v září. Samci tučňáků spolu žijí jak v divočině, tak v zajetí. V newyorské Central Park Zoo už spolu tučňáci Silo a Roy vychovali mládě a podle jejich příběhu vznikla kniha Tango: skutečný příběh jedné tučňáčí rodiny.

Čtěte dále