Zlato a stříbro ze šachového ME mládeže ze slovenské metropole na Dunaji

Fantastický úspěch přineslo českým barvám Mistrovství Evropy mládeže, které se konalo od 2. do 10. srpna 2019 v hlavním městě Slovenska v Bratislavě. Mezi osmnáctiletými chlapci zvítězil Thai Dai Van Nguyen a stříbrnou medaili slavil Václav Finěk v kategorii do 10 let.

Thai Dai Van Nguyen
, který se v loňském roce stal nejmladším velmistrem v české historii, přidal v Bratislavě další významný úspěch do své sbírky a Václav Finěk nasbíral v devíti kolech jen o půl bodu méně než vítězný Rus Savva Vetokhin.


Jak říkám...



"Pomalu jsem se rozjížděl, po 5. kole (2 výhry, 3 remízy) vypadal můj výsledek podobně jako loni na mládežnických ME (Riga) a MS (Porto Carras), kde jsem medaili nezískal. Od 6. kola jsem se chytnul a podařilo se mi vyhrát všechny zbývající partie," popsal průběh turnaje Thai Dai Van Nguyen.

"Nejnapínavější byla partie s Ázerbájdžáncem Azadalijevem, kterou jsem mohl vyhrát i prohrát. Jsem moc rád, že se mi povedlo zvítězit v posledním kole a získat stříbrnou medaili. V Bratislavě se mi líbilo," zhodnotil mladý talent Václav Finěk své vystoupení.

ME mládeže 2019  bylo zvláštní  také počtem šachistů  reprezentační výpravy. Ve 12 kategoriích odstupňovaných podle věku od 8 do 18 let hrálo celkem 101 českých chlapců a dívek. Kromě již zmíněných medailistů se dařilo také například Kristýně Laurincové, která v silné kategorii dívek do 16 let obsadila pěkné 10. místo.





(rv, Šachový svaz ČR, SportovníListy.cz, foto: facebook Šachového svazu ČR)