Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Na MSV 2019 bude představena Digitální továrna 2.0 tak, jako ještě nikdy


Document Actions
Na MSV 2019 bude představena Digitální továrna 2.0 tak, jako ještě nikdy
Tak to avízuje brněnská veletržní správa. Co si pod tím představit? Jak se může na výstavní ploše představovat virtuální projekt? Výstavnictví prožívá vlivem digitalizace také velké změny. Někteří pořadatelé jsou si souvisejících okolností vědomí a investují do netradičních forem. Letos se připravuje v pavilonu A nový formát představení filozofie nastupujících technologií, které ovlivňují dosavadní vývojové, výrobní a také obchodní zvyklosti. Hlavním důvodem, proč se o tuto nově vznikající část veletrhu zajímat je potřeba a také inspirace vlastního růstu. Ať již osobního nebo firemního ...
Tým portálu Elektrika, Komerční sdělení, ze dne: 14.08.2019


Postupující digitalizace ve všech oblastech lidské činnosti přináší stále nové, mnohem vyspělejší a přitom realističtější modely výroby. Ve skutečnosti ale velká část veřejnosti a často i část odborné veřejnosti neví, co si pod názvem Průmysl 4.0 má konkrétně představit. Proto v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně vzniká unikátní koncept, který tuto skutečnost změní.

Názornou a velmi pokročilou ukázkou digitální transformace bude letošní speciální expozice v pavilonu A1 na MSV 2019 v Brně. Interaktivní výstava Digitální továrna 2.0 a Průmysl 4.0_ 2. vlna bude expozicí, která umožní zájemcům poznat principy pokročilé digitalizace výroby a umožní jim poznat jednotlivé výrobky, nástroje a řešení prostřednictvím prezentací vystavovatelů. Součástí bude i naučná stezka, která jim představí digitalizaci procesů ve výrobě. Firmy zde budou prezentovat své produkty, které se na digitalizaci procesů podílí v příslušných souvislostech a návaznostech. 



„Digitální továrna 2.0 bude hlavním tématem MSV v Brně. Jedním ze základních principů digitální továrny nové generace je kyberfyzikální modelování a umělá inteligence v procesech. Tento přístup znamená velmi výrazný posun v rámci konceptu Průmysl 4.0, neboť důraz zde přechází z digitalizace výrobních aktivit prostřednictvím zastaralých softwarových konceptů na nasazení umělé inteligence k řízení a efektivní realizaci firemních procesů. Cílem je autonomní továrna, která se za pomoci kooperace mezi lidmi a digitálními agenty sama řídí, vyvíjí a učí se. Dále dojde díky blockchainu k rozšíření digitální interoperability firem tak, aby bylo možno automatizovat jednodušší mezifiremní transakce – do budoucna pak budou vznikat celé virtuální výrobní linky. Algoritmická ekonomika budoucnosti se bude opírat o tento typ „továren“ – průmysl zítřka bude značně odlišný od toho dnešního. A zde vidíme příležitost pro českou ekonomiku…,“ říká Zdeněk Havelka, zakladatel firmy 33A+, která je spoluorganizátorem expozice.



Blockchain je jedním z nástrojů, se kterým koncept Digitální továrna 2.0 výrazně počítá, přestože jej v současnosti používají zatím jen asi 3 % světových společností, ale to se pravděpodobně velmi rychle začne měnit. Jedním ze signálů rozvoje blockchainu je ryze český a v Evropě unikátní projekt Notarius, založený Elektrotechnickou asociací ČR. Práce s daty v tomto systému znamená, že jakákoli data, jejich soubory, dokumenty, doklady a současně i jejich charakteristiky jako cesty, vývoj, způsob získání jsou zcela unikátní a nezaměnitelné. Při jejich přenosu je tedy vyloučeno jejich falšování či jejich změna, která by znamenala třeba ve výrobě ohrožení spolehlivosti procesu. Data jsou prostě spravována a distribuována v jediné originální, nezměnitelné a tedy bezchybné podobě.

„Zatím známá použití blockchainu jsou především v logistických systémech, kde se zajišťuje třeba kvalita, pravost a originalita dopravovaného sortimentu, ať už jde o železniční koleje, automobilové díly či hovězí maso. Důležité je, že data a jejich vznik mají svůj hash, který je distribuován do nodů – uzlů, na jejichž počtu a důvěryhodnosti pak závisí hodnota datových souborů. Tato vlastnost má a bude mít samozřejmě velký význam při komunikaci mezi stroji a procesy. Je trochu kuriozitou, že třeba v Německu je současný rozvoj blockchainu pomalejší než u nás. Němci prostě mají více důvěryhodných zdrojů, a tak tuto potřebu ještě nedávno nepociťovali,“ sdělil Jiří Holoubek, prezident Elektrotechnické asociace ČR.



Průmyslu 4.0 se MSV věnuje dlouhodobě. „Mezinárodní strojírenský veletrh každoročně reaguje na aktuální vývoj v oboru. Hlavním tématem letošního ročníku proto bude právě nastupující druhá vlna Průmyslu 4.0 a Digitální továrna 2.0. Kromě ucelené prezentace tohoto tématu v pavilonu A1 se návštěvníci seznámí s řešeními zaměřenými na digitální budoucnost také na expozicích vystavovatelů v jednotlivých oborových halách. Naším cílem je zároveň vytvořit vhodnou platformu pro diskuzi nad směřováním dalšího vývoje průmyslu v České republice,“ řekl Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu.



Doprovodným prvkem Digitální továrny 2.0 bude stejnojmenná konference, která proběhne 9. října od 9,00 hod. v pavilonu E. Stěžejní obsah je zaměřen na představení efektivních nástrojů a postupů v řešení problémových oblastí. Klíčoví řečníci představí konkrétní příklady z praxe. Nejvýhodněji pořídíte vstupenky na konferenci do konce srpna.

O Digitální továrně 2.0 na www.digifactory.cz
Další informace o MSV www.msvbrno.cz
Aktuální videoreportáže z příprav a vysílání zde!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933