Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřela Romana Tůmová

    Foto archiv MD Most

    Romana Tůmová

    7. 8. 1950 České Budějovice – 19. 7. 2019 Heřmaň, okr. Písek

    Kostýmní a textilní výtvarnice a scénografka spolupracující především s Městským divadlem Most.

    Pocházela z rodiny, která byla s divadlem spjatá pevnými kořeny. Její pradědeček byl známý divadelní kritik, herec, dramatik a spisovatel František Sokol Tůma. Dědeček a tatínek měli svou hereckou společnost a v rodině by se dalo vypátrat spojení i se slavným divadelním rodem Červíčků, přímých předků Hrušínských. Divadlo měla tedy v krvi a není divu, že se jako malá chtěla stát operní zpěvačkou. Osud tomu ale chtěl jinak a objevila v sobě jiný talent – výtvarný. Vystudovala Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze (1970 – 1976) a ještě během studií v roce 1974 začala spolupracovat s Městkým divadlem v Mostě. První inscenací byl Dům se sedmi balkóny a vzápětí Hamlet, který se stal její diplomovou prací. Několik let hostovala v různých divadlech, ale od roku 1980 pracovala v mosteckém divadle nastálo.

    Návrh a realizace kostýmu Slunečníka pro inscenaci režiséra Stanislava Oubrama O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku. Práci pro tuto inscenaci označovala za svou nejoblíbenější. Foto archiv MD Most

    Kromě Městského divadla Most spolupracovala během své kariéry také s divadly v Českém Těšíně, v Chebu, v někdejším Divadle Jiřího Wolkera v Praze, v Městských divadlech pražských, v Plzni, v Liberci, v Brně či v Ostravě. Nejvíce byla ale spjata s činohrou MD v Mostě. Vytvořila zde kostýmy do inscenací R.U.R., Hamlet, Zkrocení zlé ženy, Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou, Poprask na laguně, Don Juan, Hrátky s čertem, Naše městečko, Romeo a Julie, Kočičí hra, Naši furianti, Babička, Ondina, D′Artagnan, Byl to skřivan, Obsluhoval jsem anglického krále, Večer tříkrálový, Edith a Marlene, Limonádový Joe, Řek Zorba, Přelet nad kukaččím hnízdem, Řidič paní Daisy a mnoha dalších.

    T. Williams: Tramvaj do stanice Touha (r. Jakub Korčák, Komorní scéna MD Most, prem. 10. 11. 2017). Foto A. Pshemetskyy

    Spolupracovala s řadou osobitých režisérů a spolu s nimi výrazně ovlivnila vizuální podobu nejen inscenací jako takových, ale činohry Městského divadla v Mostě vůbec. Byla – jak se říká – divadelní duše. Rozuměla své práci a dělala ji pečlivě, s neúnavným perfekcionismem a radostí. Její poslední prací pro mostecké divadlo byla inscenace režiséra Jakuba Korčáka Tramvaj do stanice Touha (prem. 10. 11. 2017). V roce 1979 byla zastoupena na Pražském quadriennale jevištního výtvarnictví a divadelní architektura ve Valdětejnské jízdárně v Praze.

    /Z webových stránek MD Most – zde – a dalších veřejných zdrojů převzal a zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 14. srpna 2019

    Komentáře k článku: Zemřela Romana Tůmová

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,