V České republice to vypadá jako před občanskou válkou

Domácí 14. srpna 2019 | 04:01 — Ilona Cílková
Česká vládní opozice je přesvědčena, že tím nejhorším, co mohlo Čechy potkat, je premiér Babiš a prezident Zeman. Druhá skupina je pak přesvědčena, že v naší zemi se vše děje ku prospěchu občanů. Oba tábory jsou nesmiřitelně rozdělené a stupňují slova nenávisti.
Marie Benešová je z demonstrací proti své osobě překvapená / Česká televize

Jako před občanskou válkou to občas vypadá v České republice.  Aktuálně se o pravdě dohadovali v TV Prima ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešová a předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který je přesvědčený, že předseda vlády Andrej Babiš dělá Česku opravdu velikou ostudu.

Marie Benešová svého vládního šéfa hájila. „Já bych řekla, že Andrej Babiš je vítěz dalších voleb. Asi to tak hrozné nebude. Ani v EU nemá každý stejný názor jako tady pan Pospíšil. Opravdu především vyhrál další volby. Z praxe vím, že jeden soud řekne toto a další soud může mít jiný názor. Takže i ta Evropská komise se může mýlit,“ odrážela Pospíšilovy útoky Benešová.

Předseda TOP 09 ale okamžitě poukázal na to, že tady se nepřou dva soudy o nějaké stanovisko. Tady jen Evropská komise vydá konečné rozhodnutí k něčemu, o čem už vydala rozhodnutí předběžné. „Pan doktor Pospíšil chodí demonstrovat na ta náměstí a v podstatě tam obhajuje pana Kněžínka,“podotkla ministryně spravedlnosti s tím, že demonstranti dnes Kněžínka hájí a tvrdí, že z úřadu zmizel ve zvláštní dobu. „A teď, když vytáhnu stanovisko pana Kněžínka, tak se to zase nelíbí, tak já tomu nerozumím,“ kroutila hlavou Benešová, podle které se část veřejnosti dodnes nesmířila s výsledkem prezidentských a parlamentních voleb. „Je zajímavé také, kdo ty demonstrace platí, protože jsou tam plazmové obrazovky, je tam ozvučení, jsou tam také koncerty a ty také něco stojí,“ upozornila.  „Já si myslím, že jsem svým dosavadním životem nezavdala příčiny k tomu, aby měli lidi ty obavy,“ dodala.

Pospíšil uznal, že Benešová je v těžké situaci, protože je šéfkou resortu spravedlnosti v kabinetu trestně stíhaného premiéra. A sama si to vybrala. „Paní ministryně se v médiích několikrát vyjádřila, že kauza Čapí hnízdo je podle ní pseudokauza. Já ten názor respektuji, má na něj právo, ale podle mého to není názor opřený o fakta. Tady je velmi pravděpodobné, že Andrej Babiš bude brzy obžalován. Alespoň podle některých médií. Já nemám jiné informace než z médií,“ zdůrazňoval Pospíšil.

Z tohoto hlediska chápe tisíce lidí v ulicích, kteří mají obavy z dalšího vývoje. Zvlášť když ministryně spravedlnosti k tomu všemu říká, že je třeba zreformovat státní zastupitelství i soudy. „Volá se tam potom, jak jsem nedůvěryhodná a přitom tam chodí pan (Mirek) Topolánek, (Bohuslav) Sobotka, chodí tam pan (Josef) Baxa, chodí tam pan Josef Bernard, plzeňský hejtman a bývalý šéf Škody Transportation,“ rozčilovala se na to Benešová.

„Je to část veřejnosti z Prahy. Jde o přehnané reakce části veřejnosti, která se nesmířila s výsledky voleb a nesnáší pana premiéra i pana prezidenta. Ale to není většina. Většina rozhoduje ve volbách, a teď máme po volbách,“ řekla Benešová.   

Reformu státního zastupitelství by prý uvítal i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, se kterým se setkala. Také Pospíšil uznal, že je to reforma, která může být potřebná, ale pokud se o reformu státních zastupitelství pokouší člen vlády trestně stíhaného premiéra, ve veřejnosti to podle Pospíšila vyvolává pochopitelné obavy.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu