MojeKolo

Bikecheck: Vojta Bláha Rock Machine 90-27 RZ - kompletně na DVO

Autor: Keli, kategorie: Bikecheck, vydáno: 14.8.2019

Vojta Bláha jezdí v letošním roce naposledy v kategorii do 21 let, příští rok ho uvidíme v mužské elitní kategorii, ale stále na kole Rock Machine, jeho aktuální model Rock Machine Blizzard RZ 90 se podíváme v dnešním bike checku.

Vojtovo kolo je téměř identické s katalogovým modelem pro rok 2020, nicméně pár odlišností na něm najdeme. První odlišností je použitý tlumič. Na katalogovém kole najdeme pružinový tlumič DVO Jade X Coil, zatímco na Vojtově je tlumič vzduchový DT Topaz. Dle jeho slov si tento tlumič doslova zamiloval a vozí její velmi rád. Samozřejmě i na pružinový tlumič někdy dojde, záleží však na typu trati.

I na pozici vidlice najdeme značku DVO se svým modelem Onyx SC D1. Ta dodává opravdu velkorysý zdvih 180mm, pro někoho možná až zbytečně veliká hodnota je nicméně Vojta má kolo rád nastaveno relativně do měkka, sjezdově a pak se každý milimetr zdvihu navíc počítá.

Aby bylo možné s tlumičem s expanzní nádobkou vozit i láhev bylo nezbytné posunout košík níže, tomu napomohla redukce. Dalším upraveným dílem, který na sériovém kole nenajdete je zadní osa. Standardní osa nevydržela Vojtovo ježdění na Ještědu a zlomila se, Petr Třešňák mu pak vyrobil novou, výrazně vyztuženou.

Pohon a brzdy jsou kompletně v režii japonského Shimana Vojta sází na nejvyšší řadu XTR. Vzadu napočítáme jen 11 pastorků, někdy má největší kolečko 46, jindy 42 zubů. Proč Vojta nemá dvanáctku? Důvod je snadný 11 rychlostí mu stačí, bonusem je vyšší odolnost systému a možnost vézt zlatý řetěz KMC ;-)

Nepříliš obvyklé je vodítko řetězu, to také dodalo Shimano, zajímavé je jeho stranové nastavení, které je plynulé pomocí šroubu, zapomeňte na jakékoliv podložky.

Pláště a vypletená kola má v režii WTB, na bajkparkových kolech, jak Vojta tento set nazývá, najdeme vepředu plášť Verdict a vzadu Judge. V zadním kole nechybí vložka proti proražení, samodomo výroba od Tomáše Vokatého ve stylu HuckNorrise, jen výrazně masivnější.

Kokpitu velí řídítka RaceFace Turbine, které Vojta seřízl na 76cm. Gripy SDG pamatují již lepší časy, ale jelikož Vojta jezdí bez rukavic, tak hladký grip nevadí, ba naopak. Zajímavé je i použití páčky Shimano s teleskopickou Max1 – spojení, které funguje dokonale.

Stejně jako drtivá většina enduro závodníků, tak i Vojta na svém kole veze nezbytnou výbavu pro případ defektu, bombičku ale nenajdeme. Na trochu oldschool pumpičku je stoprocentní spolehnutí.

Chceš mrknout na Vojtovo kolo naživo? Tak při dalším kole Endurosérie v Malé Morávce se na tento konkrétní kousek pravděpodobně nepodíváš, Vojta vážně uvažuje o použití trailové verze Blizzardu na 29" kolech.



Tovární Blizzard 90–27 RZ, modelová řada 2020, s pružinovým tlumičem na Shimano XTR vyjde na 102.990 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka esmo 14.8.2019 v 7:38

    Jako asi dobrý, ale mně se ten Blizz tak strašně nelíbí ... :D

  • profilová fotka Lettak 14.8.2019 v 9:39

    To je zase blábol, že 11s řetěz výdrží více

  • profilová fotka Keli 14.8.2019 v 9:47

    Lettak: Proč blábol? 11rychlostní řetěz je širší v místě v čepu (5,62mm vs 5,25mm u 12s řetězu) a i tento parametr výdrž ovlivňuje.

  • profilová fotka Lettak 14.8.2019 v 10:09

    Neměřil jsem sice šířku, ale když porovnám stejné úrovně řetězů, např. Sram gx, tak 12s mi vydržel vždy déle

  • profilová fotka Keli 14.8.2019 v 10:20

    Lettak: srovnáváš nesrovnatelné, Sram vs. Shimano, Eagle vs. klasiku...

  • anonymní uživatel bok 14.8.2019 v 10:29

    @Lettak: píše se o výdrži systému, ne řetězu samotnýho, že je 12s šaltr oproti 11s náchylnější na přesný nastavení, který jde do háje po pár ranách na trailu, je celkem známý.
    Jinak Blizzard nevypadá vůbec zle, ale za mě by ta geo zasloužila pár tweaků, excentricky futra, šup na 64°, bb níž a sedlovou trubku fiknout o 2-3cm v každý velikosti

  • profilová fotka Lettak 14.8.2019 v 11:13

    Říkám dvě sady stejné úrovně, takže 11s gx X 12s gx, rozhodně ne shimano X sram. Mimochodem srovnávat "nesrovnatelné" jsem nezačal já. Navíc má tam tu "náchylnější" novou xtr hazku

  • profilová fotka Pavel 14.8.2019 v 12:02

    Lettak: přesně tak, jak píše BOK. Po roce ježdění na 12s se nejspíš opět vrátím k 11s, právě kvůli odolnosti celého systému. Po pár nevinných zásazích 12s Sram šaltru už je neseřiditelný. Je to fajn pro nějaké v klidu jezdící turisty nebo někoho, komu nevadí do toho furt cpát prachy....

  • profilová fotka esmo 14.8.2019 v 13:30

    @Pavel: Pokukuji po novém kole na sezónu 2020 a vždycky mě odradí, když to má osazení pouze 11s. Fakt je tam takový rozdíl v odolnosti?
    Mám teď pár měsíců NX Eagle a nemůžu si to vynachválit, proto jsem se nechtěl zase zpět snižovat k 11s....

  • profilová fotka Vrana 14.8.2019 v 14:37

    Mám 12s GX, docela dostává kotel a o nějakym precizním chodu nemůže být řeč. S 11s zkušenosti nemám, ale předtím jsem měl 10s Zee FR a to fungovalo subjektivně líp.
    Ta 12s je těžko seřiditelná aby šlapala dobře jak nahoře tak dole, možná nová bude fungovat jak má, ale přehazka s takhle dlouhym raminkem je hned někde koplá.

  • anonymní uživatel Pofel 14.8.2019 v 17:32

    A jak by takovej enduro stroj obstal v Praglu na Naplavce ? :)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 19.8.2019 v 13:31

    2 Pofel

    nahodí úzký pláště a uletí všem :-D já jezdim na sjezďáku do práce ze Zbraslavi do Holešovic a ujedu 95% cyklistům. Je to akorát těch 20km, kdy je člověk ještě schopnej dupat celou cestu na nejmenší převod. Navíc skoro celou cestu po rovině, takže se dost stírá rozdíl v geometrii kol, kterej by se projevil na delší trase s převýšenim......ty udivené pohledy silničkářů v elasťáčkách, když je předjíždí RB Boxter s FOX 40 je k nezaplacení :-D

    Stačilo nahodit 40 cm sedlovku a přehuštěný pláště jak beton 1,5 slick. Takže tohle Enduro se na Náplavce určitě neztratí ))

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí