Hlavní obsah

Česká ekonomika nadále roste, i když pomaleji

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o 2,7 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) zveřejněného ve středu. Meziroční růst HDP mírně zpomalil. V prvním čtvrtletí roku česká ekonomika rostla o 2,8 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Oproti předchozímu čtvrtletí přitom HDP vzrostl o 0,6 procenta. „Růst byl podpořen zejména ochotou českých domácností utrácet, významně však přispěla i zahraniční poptávka. Příznivý vývoj přitom zaznamenala většina odvětví ekonomiky, přičemž nejvíce přispěla odvětví obchodu, pohostinství a ubytování. Dařilo se i průmyslu,“ uvedl Vladimír Kermiet z odboru národních účtů ČSÚ.

Část exportní výkonnosti ve druhém kvartálu táhlo předzásobení v obavě před dopady brexitu
Pavel Sobíšek, ekonom

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška česká ekonomika zatím „solidně odolává protivětrům ze zahraničí”.

„Odhadovaný růst HDP o meziročních 2,7 procenta, pokud se na konci měsíce potvrdí podrobnými čísly, je možné považovat za úspěch. Ten se bezpochyby opírá především o pokračující optimismus spotřebitelů poháněný nízkou nezaměstnaností a rychlým růstem mezd,” uvedl Sobíšek.

„Přesto je víc než jisté, že zhoršující se poptávka v zahraničí dolehne zanedlouho i na českou ekonomiku. Lze předpokládat, že část exportní výkonnosti ve druhém kvartálu táhlo předzásobení mezinárodních dodavatelských řetězců v obavě před dopady brexitu,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám