Zbytečná facka profesi, kritizuje Šmarda odvolání šéfa knihovnické rady

mka mka
14. 8. 2019 11:19
Kandidát na ministra kultury Michal Šmarda (ČSSD) se jménem sociálních demokratů omluvil za odvolání předsedy Ústřední knihovnické rady Víta Richtera. Označil to za "další zbytečnou facku knihovnické profesi". Richtera odvolal poslední den svého působení ve funkci ministra Šmardův stranický kolega Antonín Staněk.
Michal Šmarda kritizuje odvolání šéfa knihovnické rady.
Michal Šmarda kritizuje odvolání šéfa knihovnické rady. | Foto: Radek Bartoníček

"Za ministerstvo se teď bohužel knihovníkům nemá kdo omluvit. Za sociální demokraty se jim tedy omlouvám alespoň já. Omlouvám se především za to, že jsme nesplnili své sliby a neudělali dost pro lepší postavení vašeho 'řemesla'," uvedl Šmarda na své facebookové stránce.

Připomněl, že letos si Česko připomíná sté výročí od přijetí zákona o veřejných knihovnách. "Politici mohli využít tohoto výročí k osvětě, poděkování stovkám lidí po celé zemi za jejich obětavost a prosazení jejich spravedlivých požadavků. Místo toho přišla na konci července další zbytečná facka knihovnické profesi. Bez vysvětlení, bez diskuze. Takové chyby se budou napravovat roky," poznamenal Šmarda.

Odvolanému Richterovi zároveň vzkázal, že si váží jeho dlouholeté práce a za zaslouží si za ni úctu, respekt a uznání. Věří také, že s ním v budoucnu ministerstvo kultury bude znovu spolupracovat.

Richter vedl radu 20 let

Nyní už bývalý ministr kultury Antonín Staněk odvolal šéfa Ústřední knihovnické rady Víta Richtera v den, kdy v čele resortu sám končil. Richter, který vedl radu více než 20 let, později pro Deník N řekl, že mu odvolání dorazilo do datové schránky až 12. srpna a nebylo v něm žádné vysvětlení.

Dodal, že Staněk mu ani žádné výhrady nesdělil. Domnívá se však, že skončil kvůli kritice ministerstva kultury a Národní knihovny. "Myslím, že ministr neměl zájem na tom, aby někdo upozorňoval na problémy," řekl Richter. 

Staněk uvedl, že Ústřední knihovnická rada je poradním orgánem ministra kultury v koncepčních záležitostech knihovnictví, ale zákon zároveň stanovuje povinnosti Národní knihovně jako metodickému a koncepčnímu pracovišti pro systém veřejných knihoven. "Rozhodl jsem se proto pro principiální změnu, kdy napříště bude Ústřední knihovnické radě předsedat generální ředitel Národní knihovny," vysvětlil. 

Podporu odvolanému Richterovi vyjádřil Svaz knihovníků a informačních pracovníků, naopak česká pobočka PEN klubu uvítala příchod ředitele Národní knihovny do čela rady. Piráti zase požadují prošetření nestandardních kroků, které v posledních hodinách svého působení Staněk udělal.

Kromě personálních změn jde například o zrušení památkové ochrany Hadích lázní v Teplicích. Lázně patří vlivnému developerovi Jaroslavu Třešňákovi, který byl jedním z největších sponzorů loňské prezidentské kampaně Miloše Zemana. Právě Zeman přitom odvolání Staňka dlouho odkládal a Michala Šmardu jeho nástupcem dosud nejmenoval, přestože návrh dostal už na konci května.

Video: Bez udání důvodu. Stále nevím, proč to Staněk udělal, tvrdí odvolaný šéf knihovníků

Je trochu zvláštní, že ministr o mém odvolání rozhodl 31. července, ale já se to dozvěděl až po 12 dnech z datové schránky, říká Vít Richter. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy