Projekt Přátelská místa učí lidi správné komunikaci s handicapovanými lidmi a seniory

14. Srpen 2019 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 16220

Projekt Přátelská místa vznikl nejen proto, aby naučil „normální“ lidi komunikaci s handicapovanými lidmi a seniory, ale především proto, aby jim usnadnil jednání na úřadech, kde se často setkávají se zbytečným nedorozuměním a zabírá jim spoustu času vyřídit to, kvůli čemu vlastně přišli.

Na základě předchozího působení v roce 2018 se letos 4. března 2019 v Clarion Congress Hotelu Prague opět předávaly certifikáty Přátelským místům, kterým se podařilo navázat na spolupráci s opravdu úctyhodnými partnery. Jsou jimi Česká správa sociálního zabezpečení, Krajský úřad Karlovarského kraje, nově také Krajský úřad Středočeského kraje a Úřad městské části Praha 5. O projekt také projevil vážný zájem náměstek ministra vnitra pro státní správu RNDr. Josef Postránecký, který slíbil podporu při jeho další realizaci.

Díky získání akreditace na školení Základy komunikace s handicapovanými lidmi včetně seniorů od Ministerstva vnitra ČR, si ČSSZ nechala proškolit 110 zaměstnanců napříč republikou. Školení nabízí kromě teoretických znalostí i praktické dovednosti, které frekventanti označili jako velmi cenné nejen v práci, ale i v osobním životě. Pro velký úspěch bude školení pokračovat i v letošním roce a ujmou se ho zkušení lektoři, někteří sami nevidomí.

Kromě úřadů se projektu zúčastnila také energetická společnost Innogy, která pro svá klientská centra získala certifikát Přátelské místo. Školení také absolvovala skupina knihovníků z Městské knihovny v Praze, která bude pokračovat i v letošním roce. Zúčastnění totiž pochopili, že získáním dovedností v této komunikaci, profitují obě strany. Tradičním partnerem je také Clarion Congress Hotel Prague, který se stará o příjemnou atmosféru a bohaté občerstvení v průběhu akcí projektu.

Patronkou projektu je Táňa Medvecká, která samotný projekt považuje za velmi potřebný a smysluplný – vždyť učí lidi, jak se k sobě slušně chovat. Manažerem projektu je Mgr. Pavel Wiener, na něhož se v případě dotazů mohou lidé obracet na e-mailové adrese: pavel.wiener@email.cz , případně na telefonním čísle 603 105 589. Více informací o projektu je také k nalezení na stránkách www.pratelskamista.cz.