Ve Zlíně slaví velký úspěch: Čtyři malí jeřábi v zoo se rádi předvádí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ve Zlíně slaví velký úspěch: Čtyři malí jeřábi v zoo se rádi předvádí!

Sameček (vpravo) se samičkou předváděli návštěvníkům stoj na jedné noze.
Sameček (vpravo) se samičkou předváděli návštěvníkům stoj na jedné noze. (Foto AHA! – Slávka Červená)

Světový úspěch! Ve zlínské zoo letos odchovali čtyři vzácné jeřáby laločnaté. Za poslední rok se odchov podařil jen ve třech zahradách na světě.

Zlínský pár snáší vždy dvě vejce dvakrát ročně. A letos poprvé se podařilo odchovat všechna čtyři mláďata. „Kluk a holka se vylíhli v lednu a další dvě samičky v červnu. Do inkubace jsme zasáhli až v závěru, kdy jsme dali vejce do líhně,“ pokračoval Štraub.
Než chovatelé zjistili pohlaví, trvalo to ještě loni tři měsíce. Čekali, až jedincům naroste peří a to posílali na rozbor DNA. „Letos jsme poprvé do Německa zaslali skořápky po vylíhnutí a výsledky jsme znali do týdne,“ pochvaloval si zoolog.

Krmí je s loutkou

Malí jeřábi jsou nejdříve v odchovném boxu, vybaveném fotografiemi dospělých jedinců a chovatelé je krmí pomocí loutky a s kuklou na hlavě, aby co nejvíce zabránili fixaci na lidi. Nyní již vzácné jedince sledují návštěvníci ve výběhu, dvě tříměsíční holky ale zatím jen z povzdálí.

Láska na celý život

Zlínští chovají tento největší druh afrického jeřába od roku 1999, ale prvního mláděte se dočkali až za 14 let! „Velice složité je sestavit vhodný pár. Jsou to monogamní ptáci. Dvojice spolu zůstává po celý život. Když si nesedne, nepáří se,“ uvedl zoolog Václav Štraub (35).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.