Tenkrát v Hollywoodu koukala Tarantinovi pod ruce i česká kameramanka

Události v kultuře: Tenkrát v Hollywoodu v kinech (zdroj: ČT24)

Tenkrát v Hollywoodu, pocta zlaté éře filmového průmyslu od Quentina Tarantina, vstupuje do českých kin. Devátý film kultovního režiséra se odehrává na pozadí skutečné události, vraždy herečky Sharon Tateové a jejích přátel, kterou provedli stoupenci Charlese Mansona. Natáčení filmu se v Kalifornii zúčastnila i česká kameramanka Jana Hojdová.

Na plac, kde vznikala jedna z filmových událostí roku, pozval Janu Hojdovou Robert Richardson, Tarantinův kameraman, o kterém ona sama natáčí dokument. Její stará československá kamera ale zaujala i legendárního režiséra. „Říkal: ‚To je skvělý! Já točím film ze šedesátých let a ty tady máš kameru ze šedesátých let. Tak se jdi převléct do kostymérny a budeš v komparzu',“ vypráví Jana Hojdová.

Tři týdny tak mohla koukat pod ruce mistrovi, který se věnuje každému detailu. „Jeden záběr se jel už asi šestkrát. A Quentin říká: ‚Tak ještě jednou, po sedmé.' A Al Pacino na to: ‚Proč? Vždyť to bylo v pořádku.' A Quentin jenom zvednul prst a celý štáb zakřičel: ‚Because we love making movies! (Protože milujeme natáčení filmů!)',“ vypráví Češka.

Filmy jako náboženství

Právě Tarantinova fanouškovská láska k filmům se odráží v každé scéně, od jeho typických narážek na staré filmy až po autentickou atmosféru slavné hollywoodské éry. „Myslím, že pro něj jsou filmy, televize, dokonce i hudba náboženstvím,“ komentuje to jedna z hvězd nového filmu Brad Pitt.

„Ve svých přípravách a rešerších je nesmírně precizní. Měli jsme k dispozici tolik úžasných historických faktů nebo odkazů z filmů, které jsme viděli. Ale zároveň to je filmař a jedinečný umělec, který vytváří svou vlastní realitu,“ doplňuje Leonardo DiCaprio.

Režisér se reality drží přinejmenším v jednom ohledu: na pozadí jeho filmu stojí datum 9. srpna 1969, kdy stoupenci Charlese Mansona v Los Angeles zavraždili sedm lidí včetně tehdejší manželky režiséra Romana Polanského, herečky Sharon Tateové.

Díky neuvěřitelné podobě s její filmovou představitelkou Margot Robbie to ale na plátně vypadá, jako by Tateová nikdy nezemřela. Snímek Tenkrát v Hollywoodu vstoupí do českých kin tento čtvrtek.