Jakub Konečný
14. srpna 2019 • 12:28

Jak to vypadá ve voze VAR? Bílá dodávka, žádný luxus, ale dobře plní účel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na VIP parkovišti u Doosan Areny stojí bílá dodávka Peugeot Boxer, jehož posádka se chystá na blížící se zápas Plzně se Slováckem. Vítejte v mobilním pracovišti projektu VAR, který budí ve FORTUNA:LIZE rozporuplné emoce. I ve vztahu k FAČR, který jej zatím nepodporuje tak, jak by si LFA představovala. „Čtyři zápasy za kolo vyjdou dohromady na sto tisíc korun,“ říká výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.



Minulý týden se předseda FAČR Martin Malík v rozhovoru pro Deník N do projektu slovně opřel, o vozech, v kterých pracují videorozhodčí se svými asistenty, se vyjádřil s neskrývaným despektem. Vedení LFA, pro kterou je projekt VAR stěžejní iniciativou, proto zástupcům médií umožnilo do auta, z něhož se dohlíží v každém kole na čtyři utkání, nakrátko nahlédnout.

Když se otevřou posuvné dveře zadního prostoru, sedí už na svém místě videorozhodčí Pavel Orel i jeho asistentka Lucie Ratajová. K dispozici mají dohromady tři velké monitory, na které jim potřebné záběry posílá vedle sedící operátor Michal Král z televize O2. Na první pohled žádný luxus, tři stoličky a dřevený stůl, ale prostoru je tu celkem dost a účel to splní, což je hlavní.

Právě probíhá kontrola komunikace vozu s rozhodčími na hřišti.

„Vše, co k zápasu řeknu, slyší všichni čtyři sudí na zápase,“ vysvětluje Orel.

„V počátku projektu byly někdy se spojením problémy, ale teď už dlouho klape vše bez vad,“ dodává Král, který zároveň ukazuje, že systém komunikace mezi vozem a trávníkem má hned dvojí technické jištění. Jeho správné fungování navíc hlídá přítomný technik.

V utkání samotném musí Orel řešit se svými kolegy na hřišti pouze dvě situace. Ve 47. minutě sice docílí Michael Krmenčík vyrovnání, jenže po přihrávce Joela Kayamby, který byl v jasném ofsajdu, takže stačí pár vteřin a hlavní arbitr Pavel Julínek nechává rozehrát od branky Slovácka.

Plzeň - Slovácko: Předčasná radost Krmenčíka, domácí pálili z ofsajdu
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

V 68. minutě pak hosté reklamují penaltu po střetu Tomáše Zajíce s Luďkem Pernicou. Byť šlo zřejmě o faul, stal se ještě před pokutovým územím, proto VAR nakonec vůbec nezasahuje. Tohle nespadá do jeho kompetencí. „Myslím si, že v dosavadním průběhu nové sezony projekt VAR plní svůj účel,“ říká spokojeně ředitel LFA Tomáš Bárta.

Asi největší diskuse zatím způsobily dva momenty, v nichž nebylo jasné, zda míč překročil brankovou čáru. Zatímco gól libereckého Jakuba Peška proti Olomouci uznán nebyl, trefa Martina Šindeláře proti Bohemians platila. Ani na jednom utkání však VAR přítomen nebyl, navíc pro tyto situace je ideální takzvaná Goal Line Technology.

„My tohle zařízení samozřejmě chceme, před několika měsíci jsme zde měli předváděcí akci, kdy nám ukázali, co všechno ten systém umí, ale jednání mezi LFA a FAČR se od té doby nijak výrazně neposunula,“ krčí rameny Bárta. „Zatím nejsou podepsané smlouvy na to, aby se toto zařízení mohlo koupit.“

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Sparta mohla kopat penaltu. Adámková si poradila s vulgárním Jurečkou
Video se připravuje ...

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Chyby proti favoritům. Přísná penalta proti Spartě, Plzni upřeli tutovku
Video se připravuje ...

LIGA NARUBY: Kanga (ne)ignoroval Jílka, Řezník chtěl sejmout VAR
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud