Kočner prý psal o Kuciakovi: „Kdo bude lepší patron než ten, kdo má v sobě patrony?“

Slovenský Denník N zveřejnil komunikaci ze šifrovaného systému Threema s tím, že se prý odehrála mezi podnikatelem Marianem Kočnerem a Alenou Zsuzsovou, kteří jsou obviněni z podílu na vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Je plná vtipů o případu. Kočnerův advokát komunikaci zpochybnil, podle něj se nedá vyloučit, že s ní někdo manipuloval. Slovenská policie také ve středu obvinila čtyři z obviněných z tohoto zločinu z přípravy dalších tří vražd.

Zprávy o vraždě jsou pobavené a je mezi nimi i vtip, že Kuciaka prohlásí za svatého. Zsuzsová podle přepisů zveřejněných deníkem reagovala, že ho prohlásí patronem novinářů, na což prý Kočner odpověděl: „To je dobrý nápad. Založím nadaci sv. Jána Kuciaka-patrona novinářů. Kdo bude lepší patron než ten, kdo má v sobě patrony? Fuj, jak jsem hnusný. Dal jsem si hned do držky.“

Ve zprávách údajně rozebírali také čas úmrtí novináře a jeho přítelkyně. Kočner se ptal, jak může matka Martiny Kušnírové znát přesný čas úmrtí. „Jen zapomněla na to, že mohli ve 21:30 také j***t. Tzv. poslední pich :))) Fuj, jak jsem hnusný,“ psal podle deníku podnikatel.

Ve zprávách podle přepisů hledali viníka vraždy a vysmívali se různým teoriím, které se objevovaly během vyšetřování. Není jasné, jestli to byla předem připravená taktika. „To jsem zvědavý, s jakou novou teorií přijdou. Jako kdo za tím je. Protože už zůstává jen Soros :),“ napsal Kočner s odkazem na amerického podnikatele George Sorose.

Zsuzsová psala Kočnerovi, když se v médiích objevily zprávy, že podnikatel novináři vyhrožoval: „Zase nemají o čem psát, tak vymýšlejí blbosti? Ty nejsi veřejně činná osoba, nemají právo psát o soukromé osobě a zveřejňovat její soukromé telefonáty nebo výslechy. Nemají právo se k nim ani dostat. Kde to jsme?“

Veřejný zájem

Redakce Denníku N říká, že zveřejnění přepisů je ve veřejném zájmu. Souhlasila s nimi i matka Martiny Kušnírové Zlatica. Z přepisů na webu Denníku N citují weby HN online a Aktuality.

Kočnerův advokát Marek Para odmítá brát komunikaci přes systém Threema jako důkaz. Nedá se podle něj vyloučit, že s ní někdo manipuloval. „Z výslechu vyplynulo, že ty QR kódy jsou absolutně nepřiřaditelné. Pokud nám nikdo nepoví bez jakýchkoliv pochybností, koho se týká ten či onen QR kód a je to jen nějaká neznámá osoba, a pokud se nemohu seznámit s tím systémem, kterým byla záloha v telefonu obnovena, abych to mohl zpochybnit znalci, tak není možné vycházet z úplnosti ani spolehlivosti tohoto důkazu,“ komentoval to.

Kočner v úterý v případu vypovídal na pobočce Národní kriminální agentury v Nitře. Podle advokáta Pary popřel účast na skutku.

Obvinění z dalších vražd

Čtyři z lidí obviněných z vraždy Kuciaka a Kušnírové obvinila slovenská policie z přípravy dalších tří vražd. Podle serveru Sme.sk to oznámilo tamní ministerstvo vnitra. Zavražděni měli být prokurátoři Petr Šufliarský a Maroš Žilinka a bývalý ministr vnitra a spravedlnosti, nyní advokát Daniel Lipšic.

Při vyšetřování Kuciakovy vraždy vyšlo najevo, že obvinění – Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó – patrně připravovali také vraždy exministra Lipšice a prokurátorů Šufliarského a Žilinky.

Generální prokurátor Jaromír Čižnár už v únoru v této souvislosti poukázal na to, že se k podrobným informacím o svých zamýšlených obětech nemohli dostat bez kontaktů na policii.

Vyšetřování přípravy těchto vražd bylo proto po dohodě prokuratury a policie odebráno vyšetřovacímu týmu Kuciakovy vraždy a přiděleno inspekci ministerstva vnitra, která zkoumá trestné činy policistů.

Lipšic i média tento postup kritizovali, zatímco Čižnár ho obhajoval. Podle něj by podezřelí bez spolupráce s policisty nemohli získat osobní údaje například o Žilinkovi.

Prezidentka Zuzana Čaputová po středeční schůzce s ministrem spravedlnosti Gáborem Gálem uvedla, že se spravedlností se nesmí kupčit a že nesmí sloužit individuálním zájmům. „Je nepřípustné a nebezpečné, pokud orgány činné v trestním řízení ovlivňovali lidé v pozadí. Je to výsměch spravedlnosti. Tyto způsoby se musí stát minulostí,“ dodala podle webu deníku Pravda.

Z objednávky vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka byl letos v březnu obviněn Marián Kočner. Důvodem vraždy podle slovenské prokuratury byla Kuciakova profesní činnost.