AMD už dokončilo procesorovou architekturu ZEN 3 a pracuje na ZEN 4 – jaké budou a kdy? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 14 August 2019
altMyslíte si, že ZEN 2 se povedlo? Tak to jste ještě neviděli ZEN 3 natož ZEN 4. U AMD chystají novinky.

 

 

 

 

Kdyby AMD bylo jako Intel, tak si teď sedne, dá nohy na stůl a každý rok nám bude prodávat o třeba o 100MHz rychlejší čipy stejné architektury s novou paticí a novými deskami k tomu. Jediné, co vymyslí, jsou nová jména pro rádoby nové generace těch procesorů. Prostě jako když Intel prodává už několik let 14nm děravé SKYLAKE procesory, jen je přejmenovává, aby se neřeklo. AMD má rozhodně nyní prakticky ve všem nad Intelem navrch (samozřejmě kromě politické a finanční síly, a tedy celkových prodejů, kdy samozřejmě ty zdaleka neodpovídají realitě produktů). A protože Intel nechystá žádné skutečně nové a zajímavé procesory na trh dříve než tak v roce 2022, mělo by AMD i čas udržovat na trhu stávající procesory delší čas za výhodné ceny pro sebe.

Jenže k velkému znepokojení Intelu, jeho téměř dekádu úspěšnou procesorovou a obchodní strategii, AMD nepřevezme. Naopak, každý rok chce přijít s nějakým znatelným vylepšením. Nehodlá tedy držet celý počítačový svět v pasti stagnujícího vývoje a už vůbec ne ve stylu, že „4jádra musí stačit všem“. Ostatně už teď má běžný mainstream od AMD 8jader/16vláken, ale také brzy až 16jader/32vláken a High end dostane až 64jader/128vláken. Nicméně o tom, jaká je současná nastupující 7nm architektura ZEN2, už dobře víme:

Nás ale už určitě zajímavá, co se chystá dál …

  • Vývoj ZEN 3 dokončen, pracuje se na ZEN 4

AMD při nedávném uvedení revolučních serverových 7nm EPYC 2 procesorů, postavených na ZEN2 prozradilo, že už má prakticky hotovou následující generaci ZEN 3 a pracuje na ZEN 4. Bohužel, to je tak vše, co oficiálně a 100% víme. Samozřejmě vzhledem k velkým změnám a výrazným inovacím, které AMD přineslo s generacemi ZEN, ZEN+ a ZEN2, jsme všichni velmi zvědaví, co chystá dál.

Je určitě jasný obecný směr konstrukce a vývoje. AMD se velice osvědčila výroba jen jednoho typu malého čipu, který může mít maximální výhody nových drahých výrobních procesů a může být osazován v několika kusech do procesorů spolu s jednoduchým I/O čipem nesoucí veškerou výbavu. Aktuální čipletový desing ZEN2 architektury je bez přehánění geniálním řešením po všech stránkách. A není tajemstvím, že se jej Intel snaží zoufale zkopírovat u jeho nových generací CPU. Budoucností jsou pak určitě složené, vícevrstvé čipy, integrace výkonných pamětí, zrychlení komunikačních sběrnic atd. Je víceméně jasné, jakým směrem se konstrukce procesorů AMD bude ubírat.

Samotná architektura je také povedená. Její velkou výhodou je dnes i bezpečnost, kdy proti děravé a nezabezpečitelné architektuře Intel Core, nemá AMD ZEN prakticky žádné významné zranitelnosti. AMD má také výhodu mnohem větší efektivity, výkonu IPC atd. Jedinou slabinou jsou vyšší latence související s čipletovým designem, to je určitě něco, kde bude AMD hodně pracovat. Nás asi hlavně zajímá, jaké ZEN3 vůbec bude, tedy zda půjde stále o procesory pro AM4 platformu.

AMD původně slíbilo držet kompatibilitu AM4 do roku 2020, což více než naplnilo. Nicméně udržování stejné patice i u výrazně novějších a zcela konstrukčně odlišných CPU, má své nevýhody a limity. AMD v tuto chvíli tak stále neprozradilo, zda aktuální ZEN2 bude poslední AM4 generací nebo zda tou poslední bude ZEN3. Většina z nás si myslí, že AMD změní patici až pro platformu s DDR5 paměťmi a v tuto chvíli tedy záleží na tom, kdy ty se stanou mainstreamem.

ZEN 3 má podle svých slov AMD již hotové a zbývá tedy odladit vše pro výrobu. Určitě bude stavět na 7nm+ výrobě, ale nebylo potvrzeno, zda bude výroba pokračovat u TSMC, nebo AMD využije zdroje svého nového partnera, společnosti SAMSUNG, který bude používat grafickou architekturu NAVI RDNA pro svá řešení. Každopádně obecně se předpokládá, že 7nm+ ZEN3 nedorazí dříve, jak na přelomu Q3/Q4 příštího roku (2020). Tedy prakticky za rok. Existují spekulace o tom, že AMD bude mít ZEN2+, ale o té (na rozdíl od ZEN+) není v plánech a informacích od AMD ani zmínka. Navíc pokud je ZEN3 už teď hotové a jen se pracuje na vyladění 7nm+ výroby, která už je také k dispozici, nedává ZEN2+ žádný smysl. AMD navíc definitivně nemá v plánu zpomalovat. Každopádně dříve jak někdy v srpnu/září 2020 bych nové 7nm+ procesory „RYZEN 4000“ asi neočekával. Co nabídnout? Můj odhad je, že půjde spíše o půl generace než generaci, něco jako právě ZEN+. Očekával bych od 7nm+ ještě větší efektivitu, vyšší takty, drobná vylepšení IPC atd. Neočekával bych posun na poli počtu jader/vláken, to si AMD připraví až pro ZEN4. Jediné, s čím si nejsem tak jist je, zda příští rok budou RYZEN 4000 stále ještě AM4 pro DDR4 a PCIe 4.0 platformu, nebo budou prví generaci AM5 pro DDR5 s PCIe 5.0.

Jsem si ale naprosto jist, že ZEN4, který je nyní v hlavním vývoji a procesory s touhle architekturou jsou plánovány na 2021-2022, už zcela určitě nebude AM4 a bude mít DDR5 paměti. Směr vývoje je také jasný, další růst počtu jader/vláken, především však se čeká na první generaci vícevrstvých procesorových i grafických čipů. A možná ZEN4 bude mít více než 1 vrstvu. U ZEN5 plánovaném pro 2022 a dál, jsem si prakticky jistý, že bude mít vícevrstev. AMD chce také plně využívat maximálně pokročilé výrobní procesy, kdy TSMC i SAMSUNG tlačí hodně na vývoj a pro další roky chystají 6nm, 5nm, 3nm i 2nm procesy. Díky čipletovému designu a malým čipům nebude problém pro AMD tyto procesy využít, což by samozřejmě s klasickými velkými monolity, jaké dnes stále vyrábí Intel, nebylo prostě možné. Takže očekávejte, že počet čipů v procesorech poroste a růst bude i počet jejich vrstev, kdy křemík zjevně v dohledné době nic nenahradí, větší čipy dělat nelze, takže se budou vrstvit na sebe …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
LOGRIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - zavádějící značení generací 2019-08-19 12:11:37

podle mě je značení Zen 2 (7nm), Zen 3 (7nm+) a Zen 4 (?nm) zavádějící a myslím, že větší smysl by dávalo: Zen 2 (7nm), Zen 2+ (7nm+) a Zen 3 (?nm), je to ale čistě můj názor a nikomu ho nevnucuji. Přeji hezký den.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-08-19 12:16:09
avatar
jo to zcela souhlasím ....

mate to .... měli by to nějak ujednotit ....
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 524x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 840x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3139x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1348x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1216x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1894x
Komentářů: 1