Dvě hodiny cesty od New Yorku, na úpatí pohoří Catskills, najdete vesnici Bethel. Je to americká venkovská klasika: hlavní ulice, podél níž je obchůdek, benzinka, presbytariánský kostel, diner a pár dalších domů.

Když ale zahnete z hlavní doprava po Hurd Road, dojedete k přízemnímu stavení, od něhož se táhnou na horizont zelené louky. A na nich se přesně před 50 lety děly velké věci…

Mezi 15. a 18. srpnem roku 1969 se sem na legendární hudební festival Woodstock sjelo více než 400 tisíc lidí. Vrchol uvolněných 60. let je dodnes považován za jeden z nejdůležitějších momentů v historii populární hudby. Hráli tu například Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, Grateful Dead, Joan Baez nebo Joe Cocker.

Festival se jmenoval Woodstock po městečku ve státě New York, kde se akce původně měla konat. Tam ale pořadatelé v čele s Michaelem Langem narazili na odpor místních, podobně jako později ve vesnici Walkill. Uspěli až o 70 kilometrů jižněji, na okraji Bethelu, kde měl rozsáhlé pozemky farmář Max Yasgur. 

Mimochodem, z hospodářství rodiny Yasgurových dnes zbyla jediná usedlost, u které je památeční plaketa „The Last Piece of Yasgur Farm Still Held by the Family“. Podívat se na ni zblízka už ale nejde – je tu totiž i druhá cedule s nápisem No Trespassing.

Povědomí o hudebním festivalu, kterému zůstal původní název Woodstock Music and Art Fair, se v létě 1969 rychle rozšířilo mezi volnomyšlenkáři a hipíky z celého východního pobřeží (i jiných koutů) USA a bylo jasné, že se do Bethelu sjedou stovky tisíc lidí. A také se tak stalo.

Podle pamětníků nebyly podmínky na festivalu žádný med. Dva vydatné lijáky změnily zelenou louku na bahnitou břečku a v noci klesala teplota k nule. Nabídka občerstvení byla prachbídná (nejčastější věta mezi účastníky prý zněla „Nemáte muffin navíc?„) a provizorní toalety byly ucpané a zaneřáděné tím nejhorším způsobem, jaký si dokážete představit. Stany prý mělo jen velmi málo lidí a standardem rozhodně nebyly ani spacáky…

Organizace festivalu byla jedním slovem chaos – vstupenky nikdo nekontroloval, doprava kolabovala a v programu vznikaly dlouhé prostoje kvůli technickým problémům, často způsobeným vydatnými dešti. 

Účastníci vzpomínají, jak na festivalu ve velkém kvetly drogy (především LSD a marihuana) a také láska. Jak je uvedeno v návštěvnickém centru v Bethelu, během festivalu se tu narodily tři děti a nepočítaně jich bylo počato… Tuhle statistiku ovšem nelze spolehlivě ověřit.

Zajímavé je, že z dnešního pohledu největší hvězdy vystupovaly v hodně netradičních časech. Jimi Hendrix hrál v devět hodin dopoledne, The Who v pět ráno, Janis Joplin končila na pódiu ve tři ráno… Na Woodstocku také několik velkých jmén odmítlo vystoupit, například Led Zeppelin („Byli bychom jen jedna kapela z mnoha.“), Simon & Garfunkel (pracovali na novém albu) či Bob Dylan (dal přednost výletu do Evropy).

Na samotném festivalu v roce 1969 pořadatelé prodělali, vznikl však fenomenální odkaz, který žije vlastním životem i půlstoletí poté. Například v roce 1994 se v městečku Saugerties na břehu řeky Hudson konala velká reinkarnace Woodstocku. I v Česku se občas objeví festival toho jména: Slyšeli jste třeba o Domažlickém Woodstocku?

Pravý Woodstock se měl letos reinkarnovat pod značkou Woodstock 50, ale z velkolepých plánů nakonec sešlo. Organizátorům v čele s původním tahounem Michaelem Langem se nepodařilo zajistit lokaci, finální lineup účinkujících (měli vystoupit například Jay-Z či Raconteurs), produkční společnost ani možnost využívat známou značku.

Nehledě na to se v Bethelu slavit bude – během tří dnů tu v menším aranžmá na sólových koncertech vystoupí Ringo Starr, John Fogerty či Carlos Santana.