15. srpna 2019 • 04:50

Historický moment! Superpohár pískala žena: penalta i neuznané góly

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je velký milník. Souboj o tradiční Superpohár UEFA mezi Liverpoolem a Chelsea (3:2 po penaltách) řídila žena! V případě tak významného zápasu mužů se to stalo vůbec poprvé v historii. „Nebojím se. Pro mě se vlastně nic nemění,“ tvrdila před utkáním hlavní sudí Stephanie Frappartová. Svou roli zvládla obstojně, byť hlavně nařízená penalta v prodloužení vyvolala hodně emocí. Pětatřicetiletá Francouzka přesto bude na rok 2019 mít jen ty nejlepší vzpomínky.



Českým fanouškům je dobře známá Dagmar Damková, v Německu si zase udělala jméno Bibiana Steinhausová, jež se objevila i v bundeslize. Ale aby žena řídila střet dvou TOP evropských klubů v boji o prestižní trofej? To tu ještě nebylo. Až do středy.

Frappartová se v dubnu se stala první rozhodčí, která kdy pískala utkání nejvyšší francouzské ligy. Po několika letech strávených v Ligue2 se v létě dočkala povýšení, pro sezonu 2019/20 už je na listině sudích, kteří budou duely Mbappého, Cavaniho a spol. rozhodovat během celého ročníku.

V červenci pak řídila i finále ženského mistrovství světa, teď ovšem udělala krok ještě o další level výš. „Jsem šťastná, jde o velké překvapení. Nečekala bych, že budu nominovaná na Superpohár. Je to velká čest pro mě, i pro ženské rozhodčí obecně,“ říkala rodačka z Herblay poté, co její delegace na bitvu Liverpoolu s Chelsea vyšla najevo.

Trochu neobvyklé rozhodnutí UEFA kvitovali i trenéři obou mužstev. „Skvělá zpráva. Těší mě, že se fotbal posouvá vpřed a my toho můžeme být součástí. Je to krok správným směrem,“ uvedl kouč Chelsea Frank Lampard.

„Chytré rozhodnutí. Jsem rád, že budeme u tohoto historického momentu. Sám mám s ženskými rozhodčími hodně zkušeností z Německa,“ přidal jeho protějšek Jürgen Klopp.

Francouzce s praporky v Istanbulu pomáhaly její krajanka Manuela Nicolosiová a Irka Michelle O´Neillová. Proč volba padla právě na tuhle trojici?

Souboj Chelsea s Liverpoolem řídila trojice ženských rozhodčí
Souboj Chelsea s Liverpoolem řídila trojice ženských rozhodčí

„Frappartová je dobrá. Opravdu dobrá. Měla výbornou minulou sezonu,“ vysvětlil Roberto Rosseti, šéf komise rozhodčích UEFA. „Skvěle obstála i na ženském MS, na hřišti hodně běhá, stejně jako mužský sudí. Velmi silná je i mentálně. Doufám, že se stane inspirací pro tisíce mladých ženských rozhodčích po celém světě,“ dodal Rosseti, který během své kariéry řídil třeba finále EURA 2008.

A teď to nejdůležitější – jak pětatřicetiletá žena s píšťalkou boj o respektovanou trofej zvládla? Solidně. Společně se svými parťačkami hned dvakrát správně neuznala gól Chelsea kvůli těsnému ofsajdu, jinak na sebe během úvodních devadesáti minut příliš neupozorňovala. Udělila jen dvě žluté karty, po jedné na každé straně.

První opravdu sporný moment přišel až v prodloužení. Útočník Chelsea Tammy Abraham upadl po souboji s brankářem Liverpoolu Adriánem, Frappartová nařídila penaltu. Tu potvrdila i konzultace s kolegou u videa, z dostupných záznamů ovšem šlo jen těžko posoudit, jestli a s jakou intenzitou se oba hráči střetli.

„Já myslím, že to bylo čistý,“ psal na Twitteru křídelník Bohemians Jakub Podaný. „Pořád jsem neviděl jediný průkazný záběr,“ podotkl expert BBC Don Hutchinson, bývalý hráč Liverpoolu, Evertonu či West Hamu. Jorginho penaltu proměnil a srovnal na 2:2, zápas tak po 120 minutách nakonec dospěl až k rozstřelu.

V něm si lépe vedli střelci Liverpoolu, kteří proměnili všech pět penalt. A když Adrián symbolicky vychytal právě Abrahama, mohli "Reds" začít slavit. Superpohár získali počtvrté v klubové historii, zatímco sudí Frappartová má za sebou svůj superzápas.

Góly

Domácí: 48. Mané, 95. Mané

Hosté: 36. Giroud, 101. Jorginho

Sestavy

Domácí: Adrián – Joe Gomez, Matip, V. van Dijk, Robertson (91. Alexander-Arnold) – Milner (64. Wijnaldum), Fabinho, Henderson (C) – Oxlade-Chamberlain (46. Firmino), M. Salah, Mané (103. Origi).

Hosté: Arrizabalaga – Azpilicueta (C), K. Zouma, Christensen (85. Tomori), Emerson – Jorginho, Kanté, Kovačić (101. Barkley) – Pedro, Giroud (74. T. Abraham), Pulisic (74. Mount).

Náhradníci

Domácí: Alexander-Arnold, Brewster, Firmino, Kelleher, Lallana, Origi, Wijnaldum, Shaqiri

Hosté: Abraham, Alonso, Barkley, Caballero, Batshuayi, Willian, Mount, Kenedy, Zappacosta, Tomori, Rüdiger

Karty

Domácí: Henderson, Alexander-Arnold

Hosté: Azpilicueta

Rozhodčí

Frappartová – Nicolosiová (obě Fr.), O'Neillová (Ir.)

Stadion

Beşiktaş Park (Istanbul)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud