Hedvábná stezka 2.0: Mapfre kooperuje s China Re na nových investičních projektech


			Hedvábná stezka 2.0: Mapfre kooperuje s China Re na nových investičních projektech
15.8.2019 Zahraničí

Dva významní globální hráči – španělská pojišťovací skupina Mapfre a zajistitel China Re – nedávno podepsali prohlášení o záměru spolupracovat při pojištění infrastrukturních projektů v rámci nové Hedvábné stezky. Realizaci tohoto megaprojektu Čína zahájila v roce 2013 s cílem propojit Čínu s nejdůležitějšími hospodářskými oblastmi světa

Skupina Mapfre provozuje pojišťovací a zajišťovací činnost na pěti kontinentech, je tedy skutečný globální hráč. Vede žebříček pojistitelů na španělském pojistném trhu, je třetím největším pojistitelem v Latinské Americe a patří dle objemu pojistného mezi deset největších evropských pojišťovacích skupin.[1] China Re, resp. China Reinsurance (Group) Corporation, je podle výše pojistného získaného ze zajištění největší zajišťovací skupinou v Asii a osmou největší ve světě. Na čínském trhu patří mezi pět největších pojistitelů. Jedním z jejích dvou akcionářů je Ministerstvo financí Čínské lidové republiky.

Podle dohody obou výše uvedených pojišťovacích domů bude Mapfre poskytovat podporu čínským zájmům jako prvopojistitel a zajistitel v těch zemích Latinské Ameriky a Evropy, kde tato španělská pojišťovací skupina působí.


Mohlo by vás zajímat: ČAP k 1. pololetí 2019: Předpis smluvního pojistného narostl o 4,7 %


Geograficky i obsahově překračuje nová Hedvábná stezka původní trasu této legendární obchodní cesty z Asie do Evropy. Čína cílí globálně, a proto se do hry dostává i Latinská Amerika. Tato dlouhodobě založená čínská iniciativa zahrnuje jak výstavbu silnic, železnic, přístavů, letišť, ropovodů a plynovodů a výrobu energie, tak i jiné projekty, jako například v oblasti vzdělávání a výstavby a fungování zvláštních hospodářských zón. Vedle Číny se na této iniciativě podílí dalších 131 zemí světa. Dohromady pak reprezentují asi 30 % globálního hrubého domácího produktu, 62 % světové populace a 75 % známých energetických rezerv.   

Skupina Mapfre je pro Čínu obzvláště zajímavá vzhledem k její pozici v Latinské Americe. Je největším neživotním pojistitelem v tomto regionu a je aktivní téměř ve všech latinskoamerických zemích. Na celkovém pojistném trhu Latinské Ameriky jí patří třetí příčka. Žádný jiný pojistitel nedisponuje v tomto regionu tak silnou lokální přítomností. Například Brazílie se svými více než 200 miliony obyvatel je pro Mapfre po Španělsku druhým největším pojistným trhem a její podíl na tamním pojistným trhu se pohybuje kolem 20 %.

Mapfre bude fungovat v rámci dohodnuté spolupráce též jako cedent (postupující pojistitel) China Re u těch projektů, na nichž budou obě strany zainteresovány. Mapfre a China Re kooperují již mnoho let v řadě oblastí. Platí to například pro zajišťování mezi Mapfre Re a China Re. Navíc existuje i součinnost mezi jejich příslušnými dceřinými společnostmi v oblasti asistence.


[1] https://www.mapfre.com/corporate/about-mapfre/mapfre-worldwide/

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články