Hraběnka vypráví, jak se na zámku v Krásném Dvoře žilo za vlády Černínů

  7:28
Projít si zámek Krásný Dvůr spolu s hraběnkou Marií Terezií Černínovou a poznat zdejší život za Jana Rudolfa Černína, jenž se zasloužil o vybudování zdejšího krajinářsky cenného parku, mohou zájemci o speciální čtvrteční prohlídky. Dnes se konají od 15 a od 17 hodin.

„Pohybovat se ve vlněném a vycpaném kostýmu je teď v létě docela náročné,“ říká s úsměvem Šárka Kovaříková, která návštěvníkům o životě zdejší šlechty vypráví. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

„Nejde o klasickou zámeckou prohlídku. Návštěvníci se během ní dozvědí více o životě těchto majitelů,“ přibližuje program Šárka Kovaříková, která po zámku v dobovém kostýmu provází a vypráví návštěvníkům o životě zdejší šlechty.

„Při těchto speciálních prohlídkách naopak nezazní nic, co se dělo na Krásném Dvoře po roce 1815, co už nemohla hraběnka Marie Terezie Černínová zažít,“ dodává Kovaříková.

Prohlídky s hraběnkou pořádá barokní zámek Krásný Dvůr nedaleko Podbořan letos o prázdninách poprvé. Pro tuto příležitost nechal pro průvodkyni ušít speciální šaty – lovecký kostým inspirovaný obrazy manželky majitele panství.

„Pohybovat se ve vlněném a vycpaném kostýmu je teď v létě docela náročné,“ říká s úsměvem Kovaříková.

Do konce srpna ji coby hraběnku bude možné potkat ještě několikrát, další prohlídky budou vždy ve čtvrtek v 15 a 17 hodin s výjimkou 22. srpna, kdy bude speciální prohlídka s kastelánkou.

Prohlídka zabere zhruba hodinu, vstupné je 120 korun a na prohlídku je dobré rezervovat si místo.

Na nádvoří zámku v Krásném Dvoře je po celou hlavní turistickou sezonu k vidění také výtvarná instalace Jiřího Franty a Davida Böhma nazvaná Setkání:

1. června 2019