Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lovci bouřek: Je to nebezpečný koníček, bouře je často nevyzpytatelná

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
15. srpna 2019
07:40

Zkoumání a pozorování bouřek je podle jejich lovců náročné i nebezpečné, ale když člověk ví, jak se chovat, dokáže rizika minimalizovat. Řekli to ve středu v Epicentru Blesku Robin Duspara a Matěj Hrabánek z Czech Thunderstorm Research Association. Také popsali jednotlivé typy bouří a blesků a přiznali, kdy se v bouřce dostali do úzkých.

Bouře, která do Česka přišla z Německa v noci na pondělí, podle Duspary a Hrabánka byla bohatá na blesky, takže lidé mohli pozorovat velmi zajímavou světelnou podívanou. „Přinesla spíše CC blesky, je to cloud-cloud (česky mrak-mrak) a přinesla málo CG blesků, což je vlastně mrak-zem, anglicky cloud-ground,“ vysvětlil Hrabánek. „Po celé ose bouřky se daly pořídit pěkné snímky,“ doplnil Robin Duspara.

Lovci bouřek Matěj Hrabánek a Robin Duspara (zleva) byli hosty pořadu Epicentrum dne 14.8.2019. Lovci bouřek Matěj Hrabánek a Robin Duspara (zleva) byli hosty pořadu Epicentrum dne 14.8.2019. | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Lovci bouřek používají ke zkoumání a dokumentaci podobných jevů nejen fotoaparáty a kamery, k zjišťování přicházejících bouří také detektory blesků a využívají i radarové snímky meteorologů. „S prvními kapkami deště ale lov bouře končí, protože ta situace už pak je nebezpečná,“ zdůraznil Hrabánek.

Nebezpečný koníček

Riskantní a náročná práce ale lovce přesto občas dostane i do úzkých. „11.června se vyskytovala silná bouřka na severozápadě Česka. Byla už poměrně blízko, ale zničehonic se vytvořila bouřková buňka přímo nade mnou,“ přiznal Matěj Hrabánek. Prý stihl taktak sbalit foťák s dalším vybavení, aby unikl před blesky, které začaly létat kolem něj.

Blesky při noční bouřce na Mělnicku Blesky při noční bouřce na Mělnicku | Twitter Jan Drahokoupil

Nadšenci, kteří musí být vždy připraveni vyjet do terénu, shromažďují o bouřích řadu dat. „Dokumentace, průzkum přímo těch projevů bouřky, jako například velikost krup, nárazy větru, jestli se vyskytl nějaký výjimečný jev, jako je například tornádo,“ vysvětlil Robin Duspara. 

 

Video  Lovec bouřek: Je to náročné i nebezpečné, ale riziko se dá minimalizovat  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa