Skvělý start do šampionátu v orientačním běhu: sedmý Král

Skvělý start do šampionátu v orientačním běhu: sedmý Král

36. mistrovství světa v orientačním běhu probíhá v těchto dnech na jihu Norska, v náročných terénech v regionu Østfold, kousek od švédských hranic. Prvním finálovým závodem byla dnešní klasická trať, kde výborně zaběhli Češi: Vojtěch Král doběhl jako sedmý,

Vojtěch Král zaběhl výborný závod na MS v orientačním běhu na klasické trati.

Poctivá klasika čekala všechny mužské závodníky, parametry 16,6 km a 530 m převýšení po vzdušné čáře předpovídaly náročný závod. První muži se na trať vydali již v 10:30, ovšem konečné rozuzlení přišlo až těsně před čtvrtou hodinou odpoledne. Domácí fanoušci se mohli v cíli dlouho radovat, neboť domácí junior Kasper Fosser (letošní trojnásobný zlatý medailista z Mistrovství světa juniorů) od začátku závodu nastolil svižné tempo a postupně vedl na všech mezičasech. Nakonec na křesle pro průběžného vítěze strávil více než hodinu a porazil ho až poslední startující a týmový kolega Olav Lundanes, který sice na začátku závodu zvolil horší volbu na kontrolu č.5, pak ovšem neponechal nic náhodě a zvyšoval svůj náskok až na 1:39 na Fossera. O bronzovou medaili bojovala švýcarská dvojice Daniel Hubmann a Matthias Kyburz, v cíli byl nakonec o 3 vteřiny rychleji Daniel Hubmann se ztrátou 2:58 na vítěze. V obrovské konkurenci se neztratili ani čeští závodníky. Vojta Král zaběhl svůj nejlepší lesní výsledek na MS, poprvé se dostal do TOP10 a obsadil konečné 7. místo se ztrátou 5:54. Po 13 letech to byl nejlepší český výsledek právě na této distanci v mužské kategorii. Šel jsem po celou dobu úplně sám, dodržel jsem taktiku, kterou jsem si zvolil před závodem – šetřit se po cestách, volil postupy tak, aby mi to bylo příjemné, nervat se zbytečně do terénu. Nějaká zaváhání tam byla, možná minutku dvě, bych tam napočítal, ale měl jsem to celou dobu pod kontrolou,“ konstatoval v cíli šumperský závodník, který dodal: „Nám jako kontinentálním běžcům to určitě sedělo. Jsem velmi spokojen se svým výkonem i umístěním. V cíli byl sice velmi vyčerpaný, ale po chvíli již nešetřil úsměvy. Pavel Kubát a Marek Minář obsadili 23., resp. 25. místo a se svými výkony byli spokojení.

Nejlepší Češkou byla v závodě přerovská Vendula Horčičková.

Ženský závod začínal až po poledni. I pro ně pořadatelé připravili velmi náročné tratě. Oproti mužskému závodu byla favoritka ale naprosto jasná. Švédka Tove Alexandersson po trochu pomalejším úvodu závod naprosto ovládla a potvrdila papírové předpoklady. Svoji týmovou kolegyni Linu Strand porazila o neuvěřitelných 6 minut a 16 sekund. Bronz putoval do Švýcarska zásluhou Simony Aebersold. Dvě české závodnice, Vendula Horčičková a Denisa Kosová, běžely velmi vyrovnaný závod mezi sebou a bojovaly o umístění v nejlepší desítce. Nakonec obsadily 12., resp. 16. místo. „Závod byl více běžecky náročný, než jsme čekali. Částečně mi připomínal Vysočinu. Jsem s výsledkem hodně spokojená,“ zářila v cíli Horčičková. „Nebyla to úplně taková typická severská klasika, na kterou jsme trénovali. Nedopustila jsem se žádné velké chyby,“ přitakala druhá česká závodnice Denisa Kosová. Poslední česká běžkyně v závodě, Lenka Mechlová, pro kterou to byl první start ve finále Mistrovství světa, skončila na 29. místě.

Po dni volna šampionát pokračuje v pátek závodem na krátké trati, v sobotu jsou na programu štafety.

Text:Jan Picek / Český svaz orientačních sportů | Foto: Šárka Sokolářová / O-News.cz