Doba čtení:1 m, 49 s
V lomu ČSA kynologové se záchranářskými psy cvičili v naprosto neobvyklém prostředí. Foto: Vršanská uhelná

Pětadvacet psovodů z kynologických brigád ze všech koutů Čech se sjelo do Mostu na každoroční týdenní setkání, které pořádá psí škola Rastava. A aby si záchranářští psi vyzkoušeli i prostředí, na které nejsou zvyklí, vypravili se ke hlubinářům na lokalitu Československá armáda Severní energetické.

Snažíme se každý rok připravit pro záchranáře něco nového. Jsou zvyklí se pohybovat v neprostupném terénu, v sutinách, ale prostředí šachty je pro ně neocenitelná zkušenost a kolegové jsou vděční za každou novinku, kterou jim nabídneme. Naštěstí nám Severní energetická vychází skvěle vstříc, protože jinak bychom neměli šanci se sem dostat, v hlubině tak nejsme poprvé,“ uvedl Miroslav Fencl, organizátor každoročního setkání.

Čtěte také:
Těžaři hledají nové zaměstnance už mezi učni
Těžaři přiblížili žákům chemii

Záchranáři se svými psy vyrazili nejprve důlní lokomotivou zhruba osm set metrů do jedné ze zdejších chodeb, aby se pak podél pásového dopravníku postupně dostali ven. Cílem bylo vyzkoušet, jak se psi budou chovat ve velmi netradičním prostředí, plném specifických zvuků. Druhá část cvičení spočívala v nalezení a „vyštěkání“ figuranta v chodbě při spuštěné důlní ventilaci, která psům hledání dost komplikovala. „Letos bylo naše setkání trochu jiné než v uplynulých letech. Úmyslně jsme nabídli účast kolegům i z jiných kynologických brigád. Přijeli účastníci z Ústeckého a Plzeňského kraje, z Prahy, dokonce i záchranáři ze Slovenska. Chtěli jsme, aby i oni měli možnost se dostat do prostředí, které je pro ně absolutně neznámé. Naše počínání sledovali a ocenili i zaměstnanci na šachtě, kteří měli trochu pochybnosti, zda se pes dokáže v tomto prostředí pohybovat, pracovat a dokonce najít člověka,“ dodal Fencl.

Cvičení na šachtě bylo první akcí, kterou záchranáři na Mostecku během svého týdenního setkání absolvovali. V dalších dnech testovali chování psů při létání v letadle, což se jim může hodit při pátrání. Poslední částí výcvikového kurzu bylo slaňování, při němž záchranáři mohli získat certifikát pro práci ve výškách a samozřejmě se učili slaňovat i se záchranářským psem.

Mohlo by vás zajímat:
Ze starého lomu je špičkové golfové hřiště
VIDEO: Jezero Most napuštěné za minutu
Po bagrech zůstaly mokřady a čistá voda

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa