Naložte a zavařte: Jak zpracovat přebytek cuket do čalamády a naložit pikantní křupavé okurky

Dnes můžete nakládat zeleninu, houby i cuketu na všechny možné způsoby.
Zdroj: Pinterest
Dnes můžete nakládat zeleninu, houby i cuketu na všechny možné způsoby.Nakládaná zelenina:

Suroviny:

1  ks květák
3  ks mrkev
3  ks cibule malá, prům. asi 3 cm
4  ks rajčata malá, ještě pevná, ne úplně dozrálá, žlutá až oranžová
3  ks paprika
4  ks kozí rohy
5  ks feferonka
1  ks kořen petržele
1  ks celer bulva
3  stroužek česnek
40  g sůl
1  l voda.

Postup:

Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40 g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky, mrkev a petržel nakrájíme na 2 - 3cm kousky, celer na 1cm plátky a ty na 2 - 3cm velké kousky. Zeleninu naskládáme do 2- nebo 5litrových lahví, skládáme těsně k sobě a zlehka je stiskneme dolů. Nahoře uděláme věneček z celerového listí a vše zajistíme dřevěnými nebo umělohmotnými pružnými proužky (pérky) tak, aby po zalití vychladlým roztokem zůstala zelenina potopená a nevyplavávala na hladinu. Naplněné sklenice se nechají stát při pokojové teplotě (nejlépe na nějakém tácu či plechu, při kvašení se stane, že voda "přešumí") tak dlouho, dokud neproběhne proces mléčného kvašení (podle teploty v místnosti tak 5 - 6 dní). Láhve se v tuto dobu nezavírají, víčko se na ně jen položí, aby se do láhví neprášilo či nespadl dovnitř nějaký hmyz. Pokud se udělá souvislý povlak, tak dolijeme solný roztok tak, až ho odstraníme (přeteče z láhve ven). Tekutina má být cca 1 cm nad zeleninou. Jakmile proběhne proces kvašení (tekutina se vyčistí - vyčeří), nasazovacími umělohmotnými víčky sklenice uzavřeme (nezavírat napevno kovovými víčky uzavírací hlavou!!!) a nechají ve sklepě (nebo spíži s konstantní teplotou - nesmí tam mrznout nebo být teplo!) asi 2 týdny dozrát. Pak je možné zeleninu jíst. Po celou dobu je třeba kontrolovat, zda je zelenina potopená a popřípadě dolévat studeným solným roztokem. Případný vytvořený šum odstraníme.Pikantní nakládané okurky:

Suroviny:

100 g Laka LABETA, 1,75 ml vody, 500 ml octa, 120 g cukru, okurky, mrkev, cibuli, kopr, čerstvé chilli papričky.

Postup:

Lako, vodu, ocet a cukr smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice poklademe na kolečka nakrájenou mrkev, půlkolečka cibule a poté přidáme očištěné okurky, chilli papričky a snítku kopru (vše dle chuti). Obsah sklenice zalijeme připraveným vychladlým nálevem, uzavřeme a sterilujeme při 80 °C asi 20 minut. Sklenice po sterilizaci otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v temnu a chladu. 
Cuketová čalamáda:

Suroviny:

3 kg oloupané cukety bez jadérek, 1 kg bílé papriky, 4 ks červené papriky, 1 kg cibule, 1 balíček Laka LABETA, 300 g cukru, 0,3 l octa.

Postup:

Cukety, cibule a papriky nakrájíme na jemné kostičky. Vše smícháme s Lakem, cukrem, octem a necháme odležet asi 1 hodinu. Odleželou čalamádu napěchujeme do zavařovacích skleniček i se šťávou a sterilujeme na 80 st. C asi 25 minut. + 1 fotka+ 2 fotky

Houbařská sezona frčí na plné obrátky. Jestli jste i vy šťastnými majiteli plných košíků hub, máme pro vás tip, jak houby zpracovat. Nakládané houby v sladkokyselém nálevu jsou skvělou chuťovkou nebo doplňkem ke grilovanému masu. Dále poradíme, jak zpracovat přebytek cuket do vychucené čalamády nebo jak naložit křupavé pikantní okurky. Prostě léto, jak má být!

Petra Járková
Petra Járková 15. 08. 2019 12:00

Nakládání okurek, cuket i hub má u nás velkou tradici. Dnes je moderní směsi zeleniny různě kombinovat tak, aby nejen chuť, ale i oko mělo na co spočinout. Skleničky prostě musí být pestré a hrát barvami.

Příprava zeleniny

Před samotným zavařováním musíme zeleninu a houby očistit a některé druhy zeleniny i oloupat. Větší zeleninu musíme pokrájet a tvrdší zeleninu předvařit. Vodu z předvaření nevyléváme, ale použijeme ji jako základ nálevu.

Jak nakládat

Omyjte celou zeleninu před krájením, abyste nevyluhovali minerály. Následně ji nakrájejte na menší kousky a naskládejte do sklenice. Zeleninu zalijte teplým nálevem tak, aby v něm byla celá ponořená a lák byl cca dva centimetry pod okraj sklenice. Zeleninu sterilujte půl hodiny při teplotě 85-90 °C. Poměr vody, cukru, soli a octa bývá uváděn různý, a proto je nejlepší upravit nálev podle své chuti a druhu zeleniny, kterou právě konzervujete.

Koření do nálevu

Tradičním kořením do nálevu je bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičná semínka a snítky kopru. Méně klasický je pak hřebíček, chilli papričky, oddenek zázvoru, semena koriandru nebo kurkuma.

Česká doména

Nakládání okurek je středoevropskou doménou. České okurky se vyznačují sladším nálevem a křupavostí. Na to má vliv také český ocet. V zahraničí jsou naopak nakládané okurky většinou měkké a kyselé.

RECEPTY NA NALOŽENÉ OKURKY, HOUBY I ČALAMÁDU Z CUKETY NAJDETE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články