Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trumpův spojenec opět pobouřil: Bez znásilnění a incestů by nebylo ani lidstvo

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. srpna 2019
16:10

Bez incestů a znásilnění, které se udály v historii lidstva, by už možná žádná populace na světě nebyla, mysli si republikánský člen americké Sněmovny reprezentantů. Poslanec Steve King to podle listu De Moines Register řekl, když obhajoval naprostý zákaz potratů. King patří mezi spojence prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, poslanec si od prezidenta vysloužil i několik pochval.

„Co kdybychom prošli rodokmeny všech rodin a prostě z nich vytrhli ty lidi, kteří přišli na svět následkem znásilnění nebo incestu? Zbylo by na světě vůbec nějaké obyvatelstvo?“ řekl King v projevu před konzervativním klubem. „Když vezmu v potaz všechny války, jejichž součástí vždycky bylo znásilňování a plundrování, nemůžu říct, že sám nejsem produktem násilného činu,“ dodal.

Poslancovy výroky bývají rasistické a xenofobní

Jen to, že k početí došlo za špatných okolností, neznamená, že jeho výsledkem není člověk, uvedl také katolík King. Prezident Trump ho v dobrém slova smyslu označil za „nejkonzervativnějšího člověka na světě“. „Dítě nenese vinu za hřích svého otce nebo matky,“ prohlásil King.

Poslanec je nechvalně známý svými šokujícími výroky, přesto je mezi voliči velmi oblíbený a ve svém okrese v Iowě je považovaný za „téměř neporazitelného“. Některé jeho komentáře jsou všeobecně považované za rasistické a xenofobní. Tento odpůrce migrace například na twitteru napsal, že „nemůžeme obnovit naši civilizaci pomocí dětí někoho jiného“.

Kritika demokratů i republikánů

King si za tyto své výroky vysloužil kritiku nejen od demokratů, ale i od některých členů své Republikánské strany. „Jsem na sto procent za ochranou života, ale bizarní komentáře a chování Steva Kinga shazují to, co se snažíme lidem říci,“ citovala britská BBC republikánského senátora ve státu Iowa Randyho Feenstru.

Kritika se ozvala i z řad demokratických kandidátů na prezidenta, senátoři Kirsten Gillibrandová a Cory Booker požadují Kingovu okamžitou rezignaci. „Člověk by si myslel, že bude snadné vystoupit proti znásilnění a incestu, stejně jako by se dalo předpokládat, že bude snadné bojovat s bělošským extremismem. Tohle je jen jeden z příkladů toho, že každý okres potřebuje rozumného a hlavně příčetného reprezentanta,“ nechal se slyšet další demokratický kandidát Pete Buttigieg.

Zákonodárné sbory v řadě amerických států ovládaných republikány v posledních měsících omezily možnosti potratů. Nejrestriktivnější zákon přijala Alabama, která zakázala ženám ukončit těhotenství i v případě znásilnění nebo incestu, připomíná agentura Reuters.