Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Malé Benátky ožívají nákupní horečkou. Ať žije čtvrteční Chioggia

Malé Benátky podle místních, podle turistů jen rybářské městečko, které nemá co nabídnout. Pokud však navštívíte Chioggiu některý čtvrtek v dopoledních hodinách, budete mít tu čest zúčastnit se jednoho z největších trhů v Itálii.

FOTO: Romantické uličky Malých Benátek, Zdroj: Monika Bukáčková

Romantické uličky Malých Benátek, Zdroj: Monika Bukáčková

Chioggia leží na východním pobřeží v oblasti Veneto a je typickým rybářským městečkem. Podobně jako Benátky je i toto městečko vystavěno na vodě a protkáno sítí kanálů a četnými mosty, z nichž nejznámější a největší je Ponte Vigo. Obyvatelé se živí převážně výlovem černých mušlí a rybolovem, čemuž nasvědčuje i tvar městečka, které při pohledu ze vzduchu připomíná rybí kost.

FOTO: Jeden z mnoha krásných kostelů, Zdroj: Monika Bukáčková

Jeden z mnoha krásných kostelů, Zdroj: Monika Bukáčková

Obyvatelé si velmi zakládají na podobnosti města s Benátkami a jsou na to také velmi hrdí. Proto se někdy stává, že působí nepřátelsky a pro facku nejdou daleko. V Chioggie se vyskytují převážně dvě příjmení, a to Boscolo a Tiozzo, což se někdy tak trochu plete a tak si obyvatelé vymysleli zlepšovák. Za jméno některých občanů jsou kladeny přezdívky, které mají dotyční zapsány i v dokladech a rodných listech. No jen si představte, že byste měli v občance vedle Jan Novák ještě přídavek Fazole nebo Andělíček. Trochu podivné.

Kupuj, kupuj a smlouvej o sto šest!

Největším lákadlem pro turisty však není ani benátská architektura, ani podivné rodinné svazky, ale pravidelný trh, který se mimo rybářské svátky v samém srdci Chioggia koná každý čtvrtek. Na trhu naleznete vše od nábytku, povlečení a záclon až po běžnou konfekci a společenské oděvy.

Ne všichni obchodníci v Itálii jsou schopni provozovat kamenný obchod, a tak se jednoduše sbalí a objíždí trhy, na kterých pak vystavují a nabízejí své zboží. Můžeme tak narazit na obyčejné vietnamské zboží, ale i na italské značky, které se blíží značkové konfekci, na obuv z pravé kůže a mnoho dalších a cenově výhodných kusů.

FOTO: Přístav v Chiggie vypadá poněkud ponuře, Zdroj: Monika Bukáčková

Přístav v Chiggie vypadá poněkud ponuře, Zdroj: Monika Bukáčková

Pokud si počkáte pár hodin, možná se vám podaří uvedenou cenu o něco málo snížit. Obchodníci jsou v pozdním dopoledni více přístupní ke smlouvání a pokud máte hbitý jazyk a dobré přesvědčovací metody, můžete cenu rapidně snížit. Bohužel, ani jedna z těchto klíčových vlastností mi není vlastní, takže jsem odcházela s nákupem, kde mi odpustili všehovšudy dvě eura. Není ale nad to si s dobrým pocitem říct: aspoň něco. To je k nezaplacení.

Jestli budete mít cestu touto oblastí Itálie a na pravé Benátky nebudete mít zrovna náladu, zkuste navštívit Malé Benátky. Spousta kostelů, malé uličky, hádaví lidé a obrovské tržiště se zbožím za hubičku vám zpříjemní dopoledne.

Ohodnoťte tento článek:
3
Právě čtete

Malé Benátky ožívají nákupní horečkou. Ať žije čtvrteční Chioggia