Vodafone logo pro tisk nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

Přejít k nám

Kontakt

Tisková zpráva

 

Zelenina na Marsu? Jan Lukačevič spolu s Vodafonem a Českou zemědělskou univerzitou představují unikátní vědecký projekt.

20. srpna 2019

Na České zemědělské univerzitě v pražském Suchdole vznikla ojedinělá laboratoř, která umožní pěstovat plodiny pomocí technologie aeroponie. V podmínkách simulujících život na Marsu se o to pokusí tým biologů a IT specialistů pod vedením Jana Lukačeviče. Projekt je součástí platformy #jetovtobě od Vodafonu, která dává mladým lidem možnost vyzkoušet si potenciální práci budoucnosti. To vše s využitím úzkopásmového internetu věcí (v anglické zkratce NB-IoT) sítě Vodafonu, umožňující zapojení chytrých zařízení.

Tým mladých vědců

Naším cílem je získat nové poznatky o nekonvenčních způsobech pěstování rostlin a tím posunout úroveň stávající technologie blíž jejímu použití nejen pro kosmické mise. Pěstování rostlin v extrémních podmínkách najde uplatnění i na Zemi v oblastech, které už trpí nebo v budoucnosti budou trpět nedostatkem vody,“ vysvětluje Jan Lukačevič. Právě on bude řídit tým mladých vědců, kteří prošli náročným výběrem, do kterého se hlásili studenti vysokých škol z celé České republiky.

Karolína Pumprová, členka týmu a doktorandka na České zemědělské univerzitě, dodává: „Populace rychle roste a zemědělské půdy i vody rychle ubývá. Proto si cením toho, že můžu být součástí projektu, jehož cílem je objevit nové možnosti v pěstování plodin a reagovat na aktuální vývoj zemědělství.“

Unikátní aeroponická laboratoř na ČZU

Aeroponie je unikátní technologie pěstování plodin. Oproti jiným zemědělským metodám je schopna dosáhnout minimální spotřeby vody. Cílem je pěstovat zde plodiny, které dodají budoucím astronautům potřebné živiny a zároveň spolu budou schopné existovat v laboratorních podmínkách.

Vodafone a projekt #jetovtobě

„Chceme podpořit mladé a nadějné studenty do 26 let, kteří budou mít možnost vyzkoušet si své budoucí možné zaměstnání. A to vše spolu s profesionály, kteří jsou průkopníky ve svém oboru,“ říká Markéta Moreno, ředitelka pro značku ve společnosti Vodafone. A dodává: „Věřím, že tým Honzy Lukačeviče nás překvapí svými výsledky s technologií, která umožní pěstovat plodiny v extrémních podmínkách.

Vývoj tohoto jedinečného projektu pod názvem Marsonaut lze sledovat na sociálních sítích Vodafonu a na webových stránkách jetovtobe.cz. Materiál z první pracovní schůzky týmu je již k dispozici na instagramovém profilu @vodafonecz.