Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Revoluční akumulátor v prvním smartphonu Samsungu

Jiří Palyza 16.08.2019

Samsung plánuje revoluci v oblasti dobíjecích baterií. Nová technologie, kterou si patentoval v roce 2017, nabízí díky použitému grafenu výrazně vyšší kapacitu. Možná se dočkáme už příští rok.

Nová patentovaná technologie využívá pro ukládání energie grafen. Jde o supertenkou formu uhlíku, jejíž využití přináší zvýšení kapacity baterie až o 45 %. To umožňuje i nabíjení vyšším proudem, což má pro uživatele výhodu v rychlosti nabíjení. Pokud stávající Li-Ion akumulátory potřebují k nabití minimálně hodinu, u grafenových akumulátoru to lze zvládnout za 12 minut.

Jak je ale u nových patentů častou praxí, očekávala se dlouhá prodleva mezi jeho schválením a praktickou implementací. Na Twitteru ale nedávno prosákla informace, ve které se Evan Blass zmiňuje o konkrétních záměrech Samsungu při nasazení nové technologie. Protože se uživatel pod tímto nickem často ve svých novinkách z oblasti hardwaru Samsungu nemýlí, můžeme se začít těšit na nasazení revolučních akumulátorů v praxi.

První smartphone s novou technologií akumulátoru možná už v roce 2020

Ve svém tweetu Evan uvádí, že Samsung plánuje v příštím roce, nejpozději však v roce 2021, na trh uvést alespoň jeden model smartphonu s grafenovou baterií. Před instalací grafenové baterie do řady Galaxy chce ale nejprve Samsung zapracovat na zvýšení kapacity a současně snížení nákladů, které jsou u nových technologií obvykle velmi vysoké.

Díky poměrně nízké nabíjecí teplotě 60 st. Celsia mohou být grafenové akumulátory použity i v elektromobilech. Obecně jsou považovány za technologii budoucnosti. Za objevení grafenu získali v roce 2010 vědci Andre Geim a Konstantin Novoselov Nobelovu cenu za fyziku. Zda si nejpozději v roce 2021 koupíme chytrý telefon s touto technologií, však zůstává nejisté.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud