IKEA chce pomoci lidem trpícím demencí. Společně se švédskou královnou pro ně navrhuje speciální domy

Nela VítováNela Vítová

ikea-silviabo-boxed-min

Foto: IKEA

Speciálně navržené domy SilviaBo pro lidi trpící demencí

0Zobrazit komentáře

S tím, jak světová populace stárne, stále přibývá lidí trpících různými stařeckými nemocemi, jako je například ztráta paměti, která může potkat lidi s demencí. Takoví lidé pak často žijí v domovech důchodců a dalších pečovatelských zařízeních, přičemž odborníci namítají, že tato situace je pro stát stále nákladnější. S rostoucím problémem se potýká například Švédsko.

Pro obě strany by tak bylo výhodnější, kdyby lidé s různou formou demence a dalšími zdravotními problémy bydleli ve speciálně upravených domech, kde se budou jednak lépe cítit a pro stát to navíc bude výhodnější. Právě s takovým řešením přišel švédský gigant IKEA, který navrhl nový, pohodlný, praktický a cenově dostupný způsob bydlení pro obyvatele Švédska, kteří demencí trpí.

IKEA se spojila se švédskou stavební firmou BoKlok, kterou největší prodejce nábytku na světě zčásti vlastní společně se stavební společností Skanska. Společně tak vytvořili projekt, v jehož rámci již brzy vznikne síť domů s názvem SilviaBo.

silviabo-ikea3-min

Foto: IKEA

Kolem domů se bude nacházet plno zeleně a místa pro setkávání

Za poslední tři dekády společnost BoKlok postavila více než 11 tisíc modulárních domů nejen ve Švédsku, ale i v Norsku a Finsku. Nyní chce pomoci lidem trpícím ztrátou paměti a postavit jim podobné doby, ve kterých budou moci bydlet a přitom ušetřit vládní peníze, které by jinak využívali k péči. První dům se šesti byty firma již nedávno postavila na okraji Stockholmu, hlavního města Švédska.

Domy bez zrcadel a spousta zeleně

„Starat se o starší lidi je pro stát velmi nákladné,“ uvedl CEO firmy BoKlok Jonas Spangenberg pro CNN„Pro společnost je mnohem levnější, poskytnout jim služby přímo u nich doma.“ Nové bydlení by mělo být pro všechny, kdo ho potřebují, cenově dostupné.

Ceny sice zatím veřejně známé nejsou, ale měl by také u domů SilviaBo fungovat model, kdy nájemníci platí po odečtení daní a životních nákladů jen to, co si mohou dovolit. Celý projekt je navíc vytvořen stejným principem, jako funguje IKEA. Vyrábět produkty ve velkých objemech a snižovat tím jejich cenu. Právě taková je i filozofie BoKloku.

nike-fit-2

Přečtěte si takéNike v Česku spouští svou nákupní aplikaci. Díky technologii Nike Fit si změříte velikost nohy přes fotoaparátNike v Česku spouští svou nákupní aplikaci. Díky technologii Nike Fit si změříte velikost nohy přes fotoaparát

Projekt SilviaBo budou tvořit domy, které jsou oproti těm běžným speciálně upravené. V koupelně se například nebudou nacházet žádná zrcadla a specificky bude navržená i kuchyň, jejíž spotřebiče budou namísto moderních dotykových spínačů mít starší design v podobě klasických vypínačů pro jednodušší a bezpečnější použití.

silviabo-ikea4-min

Foto: IKEA

Interiér domů SilviaBo

Vedle dalších funkcí a doplňků, které budou usnadňovat přístup i ovládání, pak bude klíčové také prostředí kolem domu. Venku bude plno zeleně včetně „terapeutických“ zahrad a dalších míst pro setkávání.

Projekt je nyní ve fázi, kdy firma BoKlok jedná se švédskou vládou, která by jí měla pomoci najít ideální pozemky pro zahájení stavby na různých místech Švédska. Pro výstavbu domů by měla být zvolena čtvrť, kde je současně prostor pro výsadbu velkého množství zeleně. Odborníci mají v plánu domy obklopit klidnými zahradami, které budou obyvatele vybízet k tomu, aby trávili více času venku a ve společnosti ostatních.

Stárnoucí populace znamená značné výdaje

Firma Boklok začala na projektu pracovat již v roce 2015. Ve velké míře ho ale již od samotného začátku podporuje i švédská královna Silvie, jejíž matka trpěla Alzheimerovou chorobou, která je také určitou formou demence. Právě švédská královna je sama jedním z těch, kdo se na navrhování speciálních domů podílí. Projekt dokonce dostal název podle její nadace, která se již nějakou dobu specializuje na výcvik lidí, jež o nemocné pečují.

Důsledky stárnutí populace začíná řešit čím dál více zemí po celém světě. Švédsko se však dlouhodobě potýká s velkou dlouhověkostí, do roku 2040 by podle odhadů měl být téměř jeden ze čtyř Švédů starší 65 let. Demence přitom každý rok postihne 25 tisíc dalších obyvatel země.

silviabo-ikea2-min

Foto: IKEA

Projekt má přinést jak lepší život lidem trpícím demencí, tak ušetřit státní kase

Protože v současné době většina nákladů na péči o důchodce v zemi je dotována ze státních prostředků, Švédsko bylo nuceno přijít s něčím, co dokáže náklady alespoň částečně snížit. Ačkoliv se důsledky nového projektu projeví až za několik let, je možné, že právě Švédsko by mohlo být do budoucna inspirací pro ostatní.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym