Hlavní obsah

Počítačových expertů je nedostatek, přestože jim rostou výdělky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odborníků na informační a komunikační technologie (ICT) je nedostatek, přestože jim rychle rostou mzdy. Jejich mediánový výdělek se od roku 2013 do loňska zvýšil o 11 500 korun na víc než 52 000 Kč měsíčně, nejméně třetina firem však má problém pracovníka v tomto oboru najít. Uvedl to Český statistický úřad. Firmy problém částečně řeší rychlou rekvalifikací studentů, kteří absolvovali jiný obor.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Medián, tedy střední hodnota pobíraných mezd, loni u specialistů v ICT činil 52 498 korun, což představovalo 180 procent mediánu platů a mezd všech zaměstnanců v Česku. U techniků v ICT byl podle statistiků v loňském roce medián 36 932 korun, tedy 127 procent mediánu všech platů a mezd.

Nejvíce si loni vydělali specialisté na bezpečnost dat s mediánovým výdělkem 58 657 korun, víc než 57 500 korun brali systémoví analytici a vývojáři webu a multimédií.

"Pokud bychom se zaměřili na odvětví ekonomické činnosti, nejvíce si vydělají ICT odborníci v peněžnictví a pojišťovnictví, ať už se jedná o specialisty nebo techniky. Medián mezd ICT specialistů byl v této oblasti 65 000 korun, u ICT techniků 52 000 korun měsíčně," podotkla Markéta Pištorová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Chybí 30 000 lidí

Přes nadprůměrné výdělky odborníků na ICT není pro firmy snadné najít vhodného pracovníka. V roce 2017 mělo tento problém 79 procent podniků z těch, které již nějaké ICT odborníky zaměstnávaly a zároveň hledaly nové. "Při přepočtu na všechny podniky zaměstnávající ICT odborníky byl podíl firem, kterým činilo problém nalézt vhodného kandidáta, 33 procent," uvedl ČSÚ.

Podle dříve zveřejněného odhadu personální agentury Grafton na pracovním trhu chybí 30 000 pracovníků v ICT. "Stále větší digitalizace ekonomiky vyžaduje rostoucí počet specialistů v IT. Jen za posledních deset let se jejich podíl zdvojnásobil z 1,8 procenta zaměstnaných osob v roce 2006 na 3,6 procenta v roce 2016," uvedla Lenka Weichetová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. Podle dřívějších údajů ČSÚ vzrostl počet pracovníků v tuzemském ICT od roku 2000 do předloňska 2,5krát na 185 600 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám