Virtuální realita

Ve virtuální realitě můžete trénovat propouštění zaměstnanců 

Vyhazování zaměstnanců je jedna z nejtěžších věcí, které patří mezi povinnosti manažerů. Těžko se na něj připravuje. Společnost Talespin proto vymyslela způsob, jak si řídící pracovními mohou propouštění pracovníků vyzkoušet nanečisto – ve virtuální realitě.

Talespin za tímto účelem vytvořila Barryho Thompsona. Barry je postarší pán s šedivými vlasy a kruhy pod očima, který vypadá, že byl oddaným pracovníkem. A vy ho ve virtuální realitě musíme vyhodit. Nebude vás to tolik mrzet, jelikož Barry není reálný a zároveň vy si vyzkoušíte, jaké to je. 

Barry totiž reaguje podle toho, jak mu zprávu odprezentujete. Může jen sklopit oči a situaci přijmout, ale může se i naštvat a začít křičet. „Když lidé s Barrym interagují, navigují stovkami možných cest jak ho efektivně nebo neefektivně propustit,“ uvádí firma na svém blogu. Podle ní jsou reakce virtuálního muže naprosto realistické. 

Talespin Barryho vytvořila za pomoci softwaru pro rozpoznávání řeči, umělé inteligence, souboru technik zpracování přirozeného jazyka a dalších technologií. Díky tomu dokáže rozpoznat, co po něm chcete. Vy jen musíte mít nasazenou VR helmu. 

Firma říká, že společnosti po celém světě se pro trénování svých zaměstnanců uchylují k virtuální realitě čím dál častěji. Učí se v ní tzv. soft skills, dovednosti, které vyžadují určité emoční zapojení. Vedle propuštění zaměstnanců se má VR využívat ještě k trénování vstupních pohovorů nebo osobnostních ohodnocení.

Virtuální realita tak našla další uplatnění. Už nyní se v ní školí třeba porodní asistentky nebo operátoři průmyslových strojů. Část svých zaměstnanců tímto způsobem trénuje také americký řetězec supermarketů Walmart.

Diskuze (6) Další článek: Na ISS bude opět létat raketoplán. Vynese ho metanový motor od Bezose

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,