Rychlá občerstvení na koupalištích: Je zdravější zhřešit langošem, nebo hamburgerem?

1. Hot dog. Evergreen mezi rychlým občerstvením překypujte nasycenými tuky, jež ucpávají tepny v penisu a vagině, což není zrovna ideální podhoubí pro intimní chvilky. Pokud toužíte u filmu něco zobat, zvolte rybí tacos. Nenechte se odradit pachem ryb, obsahují omega-3 mastné kyseliny, které zlepšují kardiovaskulární systém. Zdravý oběh – rychlejší vzrušení.
Zdroj: Inquisitr.com
Hamburger:

Suroviny:

800 g nahrubo mletého hovězího masa, vychlazeného
1/2 cibule, nakrájené nadrobno
1/2 stroužku česneku, drceného
1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
1/2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky worcesterské omáčky
1 žloutek
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce olivového oleje na potření.
NA DOKONČENÍ:

4 burgerové housky, podélně přepůlené
4 plátky čedaru
4 nakládané okurky, nakrájené na plátky
2 lžíce majonézy
2 lžičky dijonské hořčice
1 malá cibule, nakrájená na plátky
listy z hlávkového nebo římského salátu.

Postup:

Dejte přísady na burger do mísy, osolte, opepřete a promíchejte. Zlehka zformujte 4 burgery, do každého udělejte uprostřed palcem prohlubeň, aby se při pečení moc nevyboulil. Odložte do ledničky a mezitím připravte barbecue omáčku, pokud nepoužijete kupovanou.

Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Burgery potřete tence olejem a grilujte asi 4 minuty po každé straně, až budou pěkně dohněda opečené, ale stále ještě růžové uprostřed. Na poslední minutu na ně položte plátky sýra.

Opečte vnitřní stranu housek. Smíchejte majonézu s hořčicí a potřete jí spodní díl housky. Na něj položte list salátu a burger. Ozdobte okurkami a cibulí a pokapejte barbecue omáčkou. Přiklopte a pusťte se do jídla!Smažený sýr:

Suroviny:

4 plátky sýra, silné necelý 1 cm
1 vejce, 1 lžíce mléka a 1–2 lžíce hladké mouky
domácí strouhanka z bílého pečiva
olej na smažení
1 kg brambor, oloupaných a pokrájených
sůl + 50 g másla + nasekaná petrželka nebo pažitka.

Postup:

Do osolené vody dejte vařit brambory. Do vajec s mlékem postupně zašlehejte tolik mouky, až vznikne hladké těstíčko hustoty těsta na lívance. Namočte do něj vždy plátek sýra a pak ho obalte ve strouhance. Postup ještě jednou opakujte, aby sýr při smažení nevytékal. Když jsou brambory skoro měkké, začněte smažit sýr v 1 cm vysoké vrstvě rozpáleného oleje, a to z obou stran dozlatova. Nechte krátce okapat na papírové utěrce. Ihned podávejte, dokud je sýr tekutý, s vařenými bramborami omaštěnými máslem a s tatarskou omáčkou.

Langoš

Suroviny:

1/2 lžičky cukr
500 g hladká mouka
1/2 lžičky sůl
1 balíček
droždí (42g)
300 ml mléko

Postup:

Vlažné mléko smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Kvásek necháme asi 5 minut vzejít v teple. Mouku osolíme a prosejeme do mísy. Přidáme kvásek a ručním hnětačem vypracujeme těsto. Těsto můžeme vypracovat i ručně, ale hnětačem to bude trvat pouze 3 - 5 minut.

Hotové těsto necháme aspoň 30 minut kynout v teple. Pak těsto vyválíme na pomoučeném vále na 2 cm široký plát a sklenicí z něj vykrojíme větší kolečka. Ty necháme ještě 10 minut vykynout.

V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje, nejlépe ve fritéze. Nakynutá kolečka vytáhneme do stran a ihned smažíme v oleji dozlatova.

Hotové langoše odkládáme na savý papír, abychom se zbavili přebytečného tuku a doplňujeme vybranými surovinami Klobásky, vepřové, kuřecí — grilovat můžete na milion způsobů.+ 1 fotka+ 2 fotky

Zdravě jíst se dá i tehdy, když trávíte celý den někde u vody, kde jsou hlavním zdrojem jídla převážně stánky s rychlým občerstvením. Máte raději hladovět, nebo si raději objednat langoš s kečupem a sýrem?

Petra Járková
Petra Járková 16. 08. 2019 12:00

Plánování a příprava

Pokud chcete zůstat zdraví a štíhlí, předem si naplánujte, co budete jíst a jaké jídlo si zabalíte s sebou. Není ideální se spoléhat na nabídku rychlých občerstvení a stánků, protože i když se trend zdravých fast foodů pomalu rozrůstá, stále v nabídce dominují především hot dogy, hranolky a langoše. Půjdete-li s přáteli na koupaliště, není nutné, abyste se drželi striktně zdravého způsobu stravování, ale pamatujte, že čím více odbočíte od svého klasického jídelníčku, tím těžší bude návrat do reality.

Jaké jídlo na koupališti preferovat?

Zdravější hamburger

Většina stánků na koupalištích má v nabídce hamburgery, což je potravina, po které se dá dokonce úspěšně hubnout. Jenže není hamburger jako hamburger. Hamburger připravený z kvalitního masa, celozrnné housky, s minimem dresingu a dostatečným množstvím zeleniny představuje vcelku plnohodnotný pokrm. Stejně tak domácí hranolky. Ze stánku na koupališti ovšem obvykle dostanete tu méně zdravou variantu – tučné maso, rychlé cukry z bílého pečiva, dresink.

Chcete-li si hamburger ze stánku přesto dát, snězte pouze polovinu pečiva, vynechejte dresink a objednejte si porci salátu navíc. Dostatečně se napijte čisté vody. V případě hranolků požádejte o to, aby vám hranolky nesolili, a pokuste se vysát přebytečný tuk z oleje papírovým ubrouskem. Pokuste se nesníst celou porci hranolků, protože 100 g smažených hranolků obsahuje přibližně 1220 kJ. Vynechte kečup a tatarku. Pokud si nedokážete hranolky bez soli a kečupu ani představit, vyměňte je za grilované maso s pečivem, najdete-li tento pokrm v nabídce.

Langoš nebo smažák

Hlavním problémem jídel ze stánků na koupalištích je způsob jejich přípravy. Co se týká langoše, jde o skutečnou kalorickou bombu. Tučné, smažené kynuté těsto à la langoš v lepším případě jen s česnekem, v horším případě s tatarkou a pořádnou dávkou sýra obsahuje 500–1000 kalorií. Dietnější varianta této pochoutky neexistuje, snad jen omezení přísad, proto by to chtělo ho z jídelníčku úplně vynechat.

Sýr je možné připravit i ve zdravější variantě, ale bez smažení, což vám ve stánku na koupališti neudělají. Cokoliv smaženého je kalorická bomba. Smažený sýr je vysoce kalorický. Obsahuje cca 1047 kcal. Kromě toho při smažení vznikají látky, které ve vysokých koncentracích poškozují nervový systém v těle.

Zmrzlina

Milovníky zmrzliny asi nepotěší informace, že polovina šálku zmrzliny může obsahovat až 380 kilokalorií a 22 g tuku. Některé druhy zmrzliny mohou mít dokonce až  28 g tuku. Podle nutriční specialistky Moniky Bartolomějové se však zmrzlinové pochoutky nemusíte zcela vzdávat. „Zmenšete porce, nebo raději volte tvarohové zmrzliny, sorbety či ovocné dřeně, které mívají pod 150 kalorií na porci,“ radí Bartolomějová. V tom nejlepším případě dejte přednost vychlazenému ovoci nebo zelenině.

Čistá voda

Neslazená voda je k dispozici snad všude a kromě toho, že po ní nepřiberete ani deko, dokážete i nejlépe zahnat žízeň. Vyhněte se slazeným nápojům. Nepodceňujte kalorie v nich obsažené. „Sladké, perlivé nápoje, energetické nápoje, ovocné šťávy nebo pivo může mít i 150 kilokalorií. Pozor si dejte i na různé ovocné smoothies, mléčné koktejly a míchané studené kávy, které mohou obsahovat energie ještě mnohem více. Už pouhý půllitr těchto nápojů může obsahovat tolik energie jako vydatný oběd,“ upozorňuje nutriční specialistka.

Nedoporučuje se ani žádný druh alkoholu, který podle ní nemá pozitivní vliv na postavu ani zdraví člověka. Připravte si doma vodu se šťávou z BIO citronu. Pokud máte rádi sladké pití, můžete přidat trochu medu. Voda s citronem je osvěžující a chutná lépe než přeslazené limonády.

NA RECEPTY NA DOKONALÝ OBALOVANÝ SÝR SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články