Hlavní obsah

Muži souzenému za útok na tenistku Kvitovou přitížila SMS, kterou napsal kamarádovi

Rozsudek v kauze útoku na tenistku Petru Kvitovou je hotový.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam získal písemné vyhotovení rozsudku, který po téměř pěti měsících sepsala soudkyně v případu útoku na českou tenistku Petru Kvitovou.

Článek

Je 20. prosince 2016, 11:43 hodin, a Radim Žondra odesílá kamarádovi ze svého mobilního telefonu SMS zprávu: „Ráno pryč a nic nevím.“

Dnes je těchto pár slov podle soudkyně Dagmar Bordovské jedním z klíčových důkazů v případu, který tehdy sledovala celá republika.

Pár dní před Vánocemi v roce 2016 útočník pořezal nožem ruku české tenistky Petry Kvitové. K útoku došlo v jejím bytě v Prostějově. A jen díky rychlé pomoci lékařů se mohla za pár měsíců vrátit na kurt.

Pátrání po pachateli útoku bylo ale řadu měsíců neúspěšné. Až policie nakonec dopadla Radima Žondru.

Soudkyně Bordovská muže, který už v minulosti za jiný trestný čin seděl ve vězení, letos na konci března nepravomocně odsoudila k osmi rokům za mřížemi.

Rozsudek sepsala až nyní – téměř po pěti měsících – a Seznam z něho vyčetl, že verzi Žondry neuvěřila.

Žondra připustil, že den před útokem v Prostějově byl. Pracoval na bytě své sestry. Trval ale na tom, že v době útoku už nebyl v Prostějově, ale na stavbě v Napajedlech.

Snažil se to prokázat fotografiemi, informacemi ze stavebního deníku nebo svědectvím svých kolegů. Podle soudu neúspěšně.

„Žádný z provedených důkazů nijak nevylučuje možnost přítomnosti obžalovaného ve městě Prostějově v bytě poškozené předmětného dne v ranních hodinách, naopak kupříkladu SMS zprávy z jeho mobilního telefonu nasvědčují tomu, že se uvedeného dne nenacházel na stavbě v Napajedlech, jak se snažily nehodnověrným či nedostatečným způsobem doložit osoby, které s ním na uvedené stavbě spolupracovaly,“ uvedla Bordovská do rozsudku, který Seznam získal.

Několik svědků – většinou kolegů Radima Žondry – mluvilo před soudem ve prospěch odsouzeného. Podle soudkyně se v těchto svědectvích objevují spekulace.

Pár dní před výslechem se navíc někteří svědci setkali v kanceláři Žondrovy advokátky Lucie Janovské Nejedlé. A podle Bordovské jim tak nelze všechno věřit.

„Soud po zhodnocení dokazování uzavírá, že se svědecké výpovědi rozcházejí, vykazují slabiny, obsahují spekulace či závěry vytvořené samotnými svědky bez skutkových podkladů, zejména pak soud zdůrazňuje, že s ohledem na zjištění, která se týkají ‚informativní schůzky‘ některých svědků s obhájkyní obžalovaného, považuje svědky za nehodnověrné a nezpůsobilé nezaujatě a pravdivě popsat skutkový stav,“ napsala Bordovská.

Pachové stopy na mikině

Petra Kvitová opakovaně označila, že na ni útočil Žondra při policejních rekognicích. Zároveň na mikině tenistky policisté našli na dvou místech Žondrovy pachové stopy. To jsou důkazy, které podle soudu mluví v jeho neprospěch.

„Výpověď poškozené Petry Kvitové doplněná celou řadou důkazů tak nebyla nijak zpochybněna ani v detailech vyvrácena. Veškeré provedené důkazy přímo podporují tvrzení poškozené a označení obžalovaného jakožto pachatele skutku či tuto možnost nevyvracejí,“ uvedla soudkyně.

Radim Žondra s rozsudkem nesouhlasí. Jeho advokátka Janovská Nejedlá již podala odvolání, které bude ještě doplňovat a ve kterém chce prokázat jeho nevinu.

„Je podané blanketní odvolání a nechala jsem si lhůtu třiceti dnů na doplnění. Čekám ještě na nové důkazy, jež mi mají předložit a které by konečně mohly jednoznačně prokázat nevinu mého klienta,“ uvedla Janovská Nejedlá.

Reklama

Doporučované