Úterý , 21. 05. 2024

Monika

Jak se naučit cizí jazyk, i když už nechodíte do školy a odmítáte jazykové kurzy

Každodenní dávka oblíbeného seriálu nebo víkendový relax u filmových novinek nemusí být ztráta času. Televizní či počítačová obrazovka může posloužit stejně dobře jako jazyková učebnice. Důležité je vybrat správnou jazykovou úroveň snímku a obsah na míru. Jak z filmového večera vytěžit maximum?
Jak se naučit cizí jazyk bez jazykového kurzu. Zkuste sitcomy nebo recepty
zdroj: 123RF.com

Jak se naučit cizí jazyk během zábavy? Sledování filmů a seriálů je bezesporu jedna z nejoblíbenějších relaxačních činností. Toho si ostatně všímají jazykové školy a učitelé cizích jazyků, kteří filmy a seriály rádi využívají jako učební pomůcky.

Možná ale patříte k těm, kdo nechce chodit na kurz. Přesto máte možnost naučit se novou řeč, nebo se v ní zdokonalit, i když už jste školu opustily a jazykovým kurzům neholdujete. K zařízení domácí studovny vám v takovém případě postačí televize, počítač, nebo mobilní zařízení.

Zapomeňte na dabing i titulky

Podstatou při učení je zapomenout nejen na český dabing, ale také na české titulky. „Při sledování filmu v originále, pouze s českými titulky, lidé často neudrží pozornost u cizího jazyka a po chvíli ho přestanou vnímat a čtou pouze titulky. Vhodnější varianta je pustit si video například v anglickém znění a s anglickými titulky současně,“ říká učitelka anglického jazyka Alena Spurná. Že divák nebude některým slovům rozumět je přirozené.

Ideální je si video zastavovat

„Důležité je orientovat se v samotném ději, kterému většinou člověk porozumí už z obrazu. Díky tomu se studenti touto metodou učí vyvozovat z kontextu, což je při učení jazyka důležité,“ dodává Spurná.

Ideální podle ní je, pokud má divák možnost video zastavovat a některé pasáže si pouštět opakovaně. K tomu je možné využít internetové servery pro sdílení videí nebo například internetovou televizi.

Vybírejte, co znáte. Nejlepší jsou sitcomy

Pro sledování filmů a seriálů si podle něj divák může ve svém profilu nastavit preferenci audia a titulků. Stejně tak je možné jazyk měnit jen pro jednotlivé snímky. Podle konkrétního díla je potom možné nastavit nejenom angličtinu, ale i dalších sedm jazyků, od němčiny a francouzštiny až například po finštinu, případně originální jazyk filmu. Výhodou u současných internetových televizí je, že pokud se cizímu jazyku věnuje jen jeden člen rodiny, ale stejný film chtějí sledovat v televizi všichni, můžete si zapnout snímek v jiném znění třeba na svém mobilním zařízení. Nebudete tak o své studium ochuzené.

K TÉMATU  Nechte děti o prázdninách v klidu. Místo opakování učiva by si měly hrát

Důležitou roli hraje samotný výběr pořadu. Vhodné je využívat filmy a seriály, které už divák zná v češtině. Nejjednodušší přitom bývají sitcomy, romantické filmy, ale například i pořady pro děti. Zkušenější studenti si mohou pustit sci-fi nebo detektivku. Pro opravdové fajnšmekry jsou potom konverzační snímky, filmy či záznamy divadelních představení v dobovém jazyce či různých dialektech.

Lepší než učebnice

Na rozdíl od výukových videí, která jsou natáčena přímo pro studenty, například jako přílohy k učebnicím, jsou klasické filmy či seriály pro mnoho lidí přirozenější. Studenti se naučí lépe vnímat často používané slangové výrazy, zkráceniny, a především se přirozenou cestou setkají i s často nedokonalou výslovností cizího jazyka, která je v reálném světě častá,“ vysvětluje lektorka německého jazyka Tereza Konečná.

Další variantou alternativní výuky může být kromě sledování filmů a seriálů také absolvování online kurzů. Větší interaktivita výuky vás může pozitivně stimulovat a opět je pravděpodobné, že dosáhnete výsledků lepších než při klasické konvenční výuce z učebnic. Pro výběr nejlepšího jazykového kurzu můžete využít recenze nejlepších online kurzů angličtiny.

Nezapomeňte na spisovnou verzi

Opomínat by se podle ní ale neměla ani spisovná verze. Ta je ke slyšení na zahraničních kanálech například ve zpravodajských a publicistických pořadech. Opomíjenou, ale užitečnou variantou, jak se naučit cizí jazyk, jsou také pořady o vaření. „Televizní kuchařky mívají často výbornou výslovnost a při popisu přípravy jídla nebo výběru surovin samy míchají, krájí, či berou suroviny do rukou, takže se divák jednoduše přiučí novým užitečným slovíčkům,“ dodává Konečná.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Naše děti již odrůstají, a jelikož jsou stále více samostatné, nepotřebují mou péči tak často. Už několik měsíců s manželem vedu diskuzi na téma adopce. On s tím ale nesouhlasí. Stále odmítá pochopit, proč je to pro mne tak důležité.
Poslední pracovní týden před Vánoci je tady. Co vás v něm může potkat prozradí astroložka Naďa Šmídová a její horoskop krásy a duševního zdraví.
Už nevíte, co pít, abyste si pitný režim co nejvíce zpříjemnily? Pak vám doporučujeme vložit do odšťavňovače několik jablek a připravit si nápoj, co vám prospěje ve všech směrech. Proč s jeho výrobou neotálet?
Byla krásná jako žádná jiná. Muži se o ni prali. Dostávala jednu roli za druhou a dosyta si užívala veškeré slávy, kterou jí povolání herečky přinášelo. Avšak ani ona se bohužel nevyhnula mnohému trápení, které si pro ni osud přichystal.
Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
Blíží se narozeniny vašeho partnera a vy usilovně přemýšlíte o tom, co byste mu pořídila? Určitě ho chcete příjemně překvapit a ráda byste vsadila na maximálně praktický dárek, který využije. Kombinace těchto dvou aspektů ovšem není vůbec jednoduchá. Ne vždy se musíte zaručeně zavděčit. Právě proto pro vás máme hned několik tipů, jež se vám mohou hodit. zaměříme se právě na onen zmiňovaný praktický aspekt, jež je z hlediska dlouhodobého využití dárku velmi důležitý.
I když se loňské léto neslo v poměrně propršeném duchu a člověk si víc užil dešťů než sluníčka, stejně nás to z úsporného hlediska příliš nespasilo. Respektive to nespasilo ty, kteří dešťovou vodu nechytali a nadále z ní netěžili. Jejich spotřeba vody byla stejně vysoká jako každý rok, ovšem ti aktivnější se těšili z rapidní úspory.
Žena za volantem rovná se auto bez řidiče? Většina žen se s touhle hláškou alespoň jednou za život setkala a téměř jistě zazněla z úst nějakého muže. Vážně jsme my ženy tak špatné řidičky, jak o nás nespočet vtipů tvrdí? Nebo je to stejný mýtus jako míra hlouposti u blondýnek či policistů? 
Každý rok vznikne nějaký song, který pak dobývá žebříčky celosvětových hitparád, slyšíme ho na každém rohu, skáče na nás pomalu i z lednice. Na některé hity časem zapomeneme, ale o takových tu dnes nebude řeč. Až udeří první mrazíky, tyhle letní písničky vás zaručeně rozehřejí a rozproudí vám krev v žilách. Pojďme si připomenout hity, které známe úplně všichni a vždycky si na ně rádi na diskotéce nebo u moře zatancujeme, nebo si je aspoň v duchu zanotujeme.
Je skvělé, když si se svým novým partnerem rozumíte téměř ve všem. Ovšem, už jste se setkala s jeho přáteli? Obáváte se prvního setkání? A co když to napoprvé moc nevyšlo? Nezoufejte, připravili jsme pro vás několik rad, které vás navedou k tomu, abyste se s jeho přáteli více sblížila.
Stavby, které vznikají vyřazením lodních kontejnerů, si získávají stále více příznivců. Pokud jste se ještě s takovými domy nesetkali, pravděpodobně si myslíte, že výsledek nebude vypadat nijak vábně a obyvatelně. Nicméně opak je pravdou. Proč kontejnerové domy získávají na popularitě, když dnešní trh nabízí další, již ověřené alternativy bydlení v podobě rodinných či panelových domů?

Výběr článků

První červnový koučink s Nelou. Jak si během prodlouženého intervalu mezi sezeními s Marcelou vedla a co jí přinesl tento skoro letní?
Problémy se zády jsou v dnešní době civilizačním onemocněním, se kterým se setkává snad každý druhý z nás. A zatímco některé jsou vrozené a získané třeba vlivem skoliózy či hyperkyfózy a dalších latinských názvosloví, jiné jsou způsobené nezdravými návyky, které každý den (mnohdy nevědomky) opakujeme. A právě takové zlozvyky ke zhoršení a ještě větším potížím jenom přispívají. Co nám nejvíce kazí záda?
Voda je pro člověka jeden z nejdůležitějších prvků. Víte, že tvoří až 60 % těla dospělého jedince? Je nezbytná pro biochemické reakce, zásobování celého těla živinami, odstraňování odpadních látek a pro udržování krevního oběhu a tělesné teploty. Jak se ale v létě udržet správně hydratovaní, co se počítá, a co ne?

Nepřehlédněte

Venkovní umění dokáže vyčarovat obdiv. Na skulptury ze dřeva a z kamene narazíme nejčastěji v parku nebo u lesní stezky. Co říkáte na tyhle?
Letošní vánoční svátky přišly doslova nečekaně. Člověk ani nestihl zamhouřit oka. A možná právě proto, že svou pozornost věnoval něčemu jinému, teď nemá ani vyzdobený svůj příbytek. Pokud stejně jako mnozí ostatní doháníte veškeré vánoční resty, možná máte na seznamu i položku: vyzdobit interiér. A od toho jsme tu my.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek