TEST Canyon Strive CF 6.0

Kol, u kterých je možné za jízdy měnit jejich charakter, není mnoho. Canyon jedno takové má a my jsme ho letos otestovali v jedné z nejdostupnějších variant...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš & Tereza Nusková
TEST Canyon Strive CF 6.0

U kol s vyššími zdvihy často řešíme jejich omezenou schopnost šplhat se do kopců. Díky převodům, teleskopickým sedlovkám a poměrně rozumné hmotnosti jsou v této disciplíně sice daleko schopnější než sjezdové speciály, přesto je nelze srovnávat s trailovými, nebo dokonce X-Country fully.

Existují však značky, které se rozhodly, že se pokusí nabídnout vysokozdvihové biky s možností operativně krotit zadní zdvih i geometrii kola a to všechno právě proto, aby na jinak aktivně fungujícím vysokozdvihovém kole umožnili i co možná nejsnazší jízdu do kopce v případech, kdy se jí prostě nevyhnete.

Canyon už v nabídce měl takový bike zhruba 4 roky. Jmenoval se Strive a byla to sedmadvacítka se 160 mm zdvihu, které šlo za jízdy zredukovat na 130 mm. Letos přišel Canyon s novou generací tohoto modelu, který jednak vybavil výhradně 29" koly a jednak mu snížil zdvih o 10 mm na 150 mm vzadu s tím, že zdvih přední vidlice ponechal 160 mm.

Co je na tom ovšem zajímavé a z pohledu testu se tomu ještě budeme věnovat v praktických jízdních dojmech je to, že Canyon nijak zvlášť nezměnil rámové úhly. Tedy přesněji řečeno stoprocentně je zachoval, takže hlavovku nedostanete níž než na 66° a sedlovka nabídne 75° v XC a 73,5° v DH módu.

Přepínání mezi dvěma polohami tlumiče probíhá prostřednictvím pod vahadlem ukrytého malého pístku, který posouvá horní čep uchycení tlumiče buď do zadní pozice ve které je bike v DH módu vyššího zdvihu, nebo do přední pozice, kde je zdvih v XC poloze redukován a upravena je i geometrie. Ve které pozici se systém shapeshifter aktuálně nachází avizuje jednak poloha páčky, jednak malé okénko na špičce vahadla, ve kterém vidíte stav díky měnící se barvě.

Oproti předchozí generaci je nový Strive výhradně karbonový. Prozatím neexistuje jeho hliníková varianta, nicméně i tak se Canyon snaží ukázat u základních verzí zajímavé cenovky, které jsou nyní výrazně pod stotisícovou hranicí.

Rám je kompletně karbonový, to znamená, že jak přední trojúhelník, tak celá zadní stavba i vahadlo jsou vyrobeny z uhlíkových vláken. Oproti kolegovi Neuronovi je zde však řešeno vnitřní vedení kabeláže klasicky uvnitř rámu, nikoliv vnějším zakrytováním na spodní straně dolní rámové trubky, což považuji za hodně praktickou variantu zejména z pohledu servisních zásahů.

Hlavovka zde disponuje omezovačem protočení řídítek, což je konstrukční prvek, který vídáme i u jiných modelů a také u dalších značek. Pro někoho může být větším, pro jiné menším přínosem.

Zadní stavba spoléhá na klasický čtyřčep s hlavním čepem umístěným kolmo nad středovým složením přesně v úrovni řetězové linky převodníku. Střed samotný je zde klasického BSA závitového typu.

Zadní patka pak vyžaduje použití širších nábojů standardu boost (148x12 mm) a umožňuje montáž minimálně 180 mm kotouče. Tlumič je zde situovaný svisle před sedlovou trubkou a otočený obráceně, což je při absenci jeho dálkového ovládání vlastně zbytečné, protože pro expanzku by bylo místo i v horní části pod vahadlem, ale pak už by mohlo docházet k omezení umístit do rámu košík na láhev a navíc by celek nevypadal tak kompaktně jako v této variantě.

Náš testovaný bike jsme v největší velikosti XL zvážili na 15,22 kg bez pedálů, samozřejmě. Canyon uvádí, že nejvyšší verze ušetří pak necelý jeden kilogram hmotnosti, ovšem za zhruba dvojnásobek jeho ceny...

Přečteno - 43716x Tagy: testy 29 karbon canyon
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
  2. TechnikaFotogalerie: Merida One Twenty 600
    Fotogalerie: Merida One Twenty 600
  3. Testy - RecenzeTEST: Merida One Twenty 600
    TEST: Merida One Twenty 600
  4. TechnikaFotogalerie: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    Fotogalerie: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  5. Testy - RecenzeTEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    TEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  6. DoplňkyCamelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký
    Camelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 P1azer - vloženo: 12.09.2019 v 12:04:59

    odpověď na P1azer — #3 Uh, myslel jsem, že mi to do diskuze hodí i jméno. Tomáš Haluza.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 P1azer - vloženo: 12.09.2019 v 12:03:31

    Ahoj Petře,

    prosím tě při jaké výšce jsi zvolil vel. XL? Já jako odkojenec bikrosu a do MTB jsem kdysi proklouzl jen v podobě 4Xu pro mě už tak bude přechod na FULLa skok. Do Strivu jsem se zamiloval, myslím si, že jsem přesně ta kategorie, která chce tyto vlastnosti (ale to ukáže i čas). Jen teda v jedné recenzi jsem četl, že Strive je o něco větší a další díky své stavbě, než konkurence a tak tápu nad velikostí. Při svých 189cm jsem přesně na rozhraní L/XL, tak by mě zajímala tvoje výška (pokud to není tajemství)?

    Jinak super recenze, díky.

    1. na tento komentář reaguje P1azer — #4
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 petan - vloženo: 19.08.2019 v 04:54:38

    odpověď na Lord_de_Wolf — #1 Opraveno, díky

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 Lord_de_Wolf - vloženo: 18.08.2019 v 09:08:36

    opravte si cenovku u srovnání - Cannondale...

    1. na tento komentář reaguje petan — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744