Nejrychlejší stovka historie. Před deseti lety se Bolt nesmazatelně zapsal do atletických tabulek

Přesně před deseti lety posunul Usain Bolt hranice lidských možností. Legendární jamajský sprinter uběhl 100 metrů za devět vteřin a 58 setin a od té doby se jeho světovému rekordu v nejsledovanější atletické disciplíně nikdo jiný ani nepřiblížil.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návrat Usaina Bolta? Jak se to vezme

Jamajský sprinter Usain Bolt | Zdroj: Reuters

Usain Bolt běžel na olympijském stadionu v Berlíně na rozdíl od svého předchozího světového rekordu na olympiádě v Pekingu naplno až na cílovou čáru a srazil rekordní čas na hodnotu, která je dodnes pro sprintery nedosažitelnou metou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přesně před deseti lety zaběhl Usain Bolt nejrychlejší stovku historie. Více v příspěvku Jakuba Marka

„Cítil jsem se dobře. Chtěl jsem prodat to, co v sobě mám, a to jsem také udělal. Nevím, kam až je možné se dál zlepšovat, prostě na sobě dál tvrdě pracuji a koncentruji se. Měl jsem skvělé soupeře, kteří na mě dotírali, běžel jsem naplno až do konce,“ povídal Bolt po svém rekordním běhu, při kterém vybojoval první ze svých jedenácti titulů mistra světa.

Při jeho berlínské stovce mu analytici změřili maximální rychlost 44,72 kilometrů za hodinu. Člověk je tak v případě nejrychlejšího muže planety už jen o trochu pomalejší než třeba medvěd grizzly nebo divoké prase.

Mistrovství Evropy družstev vyhráli Poláci. Čeští atleti sestoupili ze superligy

Číst článek

Bolt zpopularizoval atletiku nejen svými výkony, ale i svou otevřenou povahou. Díky němu chodili na stadiony i lidé, kteří by tam jinak nevyrazili.

„Bylo to neskutečné, hrozně jsem se na to těšil. Když tady startoval jako čerstvý olympijský vítěz v roce 2009, tak jsem také běžel, a moc jsem si přál běžet i tady na té rozlučce,“ líčil nejrychlejší Čech Jan Veleba v elektrizující atmosféře po posledním Boltově závodě v České republice.

Stovku na Zlaté tretře Jamajčan před dvěma lety také ovládl. A přestože už jeho výkonnost nebyla na nejvyšší úrovni, lidé ho oslavovali víc než jakoukoliv domácí hvězdu.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme