Josef Průša překonal se svými 3D tiskárnami světový rekord. V Praze jich tisklo současně přes 1 000

prusa

Foto: Prusa

Josef Průša slaví zápis do Guinessovy knihy rekordů

0Zobrazit komentáře

S rostoucím počtem nejrůznějších zápisů do Guinessovy knihy světových rekordů se podstatně snižuje šance, že se do ní někdo dostane s něčím úplně novým – lidé z celého světa se tak snaží spíše dosavadní rekordy překonávat, než aby vytvářeli nové kousky. O jedno takové překonání se pokusil během dnešního dne i Josef Průša z pražské firmy Prusa Research, která ve velkém vyrábí 3D tiskárny.

Dosavadní rekord 159 kusů souběžně tisknoucích 3D tiskáren Prusa Research překonal hned několikanásobně, když se vedle sebe v pražských Holešovicích postavilo celkem 1 100 kusů tiskáren Original Prusa i3, které si sama česká firma vyrábí. Nakonec jich Průša se svými kolegy zvládl najednou do tisku uvést celkem 1 096. Po několika minutách tak byl zápis do knihy rekordů na světě.

Nedávno se podařilo Prusa Research přesáhnout 10% podíl na celosvětovém trhu s 3D tiskárnami, když jich firma prodala celkem 130 tisíc, a dnešní krok má ještě více utvrdit zákazníky v tom, jaká je u jednotlivých tiskáren spolehlivost. Při pětiminutovém pokusu totiž činila celkem 99,64 %.

prusa_rekord2

Foto: Prusa

Šéf Prusa Research Josef Průša při předávání certifikátu Guinessovy knihy rekordů

Na takzvané tiskové farmě společnosti běží aktuálně kolem 550 tiskáren, které víceméně tisknou další tiskárny.

Na naší farmě vytiskneme každý den díly pro až 300 nových 3D tiskáren. Zároveň doslova v každé kanceláři ve firmě najdete jednu nebo více tiskáren, a to včetně místnosti účetních nebo nákupčích. Rekord je takovým připomenutím toho, jak univerzální může 3D tisk být – používat jej můžete ve výrobě, v prototypování i čistě pro radost a zábavu,“ dodává k tomu zakladatel a šéf Prusa Research Josef Průša.

frusack-hana-fortova-tereza-dvorakova

Přečtěte si takéČeského eko sáčku Frusack se už v Evropě prodalo čtvrt milionu kusů. Teď s ním chtějí zakladatelky dobýt AmerikuČeského eko sáčku Frusack se už v Evropě prodalo čtvrt milionu kusů. Teď s ním chtějí zakladatelky dobýt Ameriku

Fakt, že se nepovedlo uvést do provozu pouze 4 tiskárny z celkových 1 100, překvapil i samotného Průšu. Původní očekávání byla o něco nižší, což byl i důvod k tomu, aby se firma pokusila zapojit rovnou mnohem větší počet tiskáren, než bylo původně plánováno. Z vytištěných kusů má vzniknout mozaika, která bude umístěna u vstupu firmy.

Prusa Research se od svého založení v roce 2012 vyprofiloval ve vůbec nejrychleji rostoucí technologickou firmu ve střední Evropě a v loňském roce dosáhl v příjmech na 1,13 miliardy korun se slušným ziskem a téměř 100% růstem. Letos bude firma Josefa Průši cílit na dvě miliardy a další růst, především na zahraničních trzích. Loni firma prodala 59 776 kusů tiskáren a aktuálně má již více než 430 zaměstnanců.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym