Přírůstek v plzeňské zoo: Z prcků vyrostou jedovatí obři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Přírůstek v plzeňské zoo: Z prcků vyrostou jedovatí obři!

Týden stará mláďata křovináře němého v plzeňské zoo.
Týden stará mláďata křovináře němého v plzeňské zoo. (Foto Aha! – Romana Vébrová )

Je jim jen pár dnů, ale už jsou to pořádní hadi. Půlmetrovými mláďaty jedovatého křovináře němého se pochlubili v plzeňské zoo. Odchovali je tady jako druhá zahrada v Evropě. 

Největší zmijovité hady světa získali Plzeňští ze švédského Göteborgu. Pár je čerstvě dospělý, samec i samice oslavili 5. narozeniny. A vyvedli podařené potomstvo. „V listopadu se spářili, v květnu nakladla samice devět vajec. Ta jsou velká asi jako labutí. A po 78 dnech se ze všech vylíhla v inkubátoru mláďata,“ popsal ošetřovatel Jan Dohnal.
Malí hadi se zatím rozkoukávají v boxu při teplotě 24 až 25 stupňů. Teprve až se poprvé svléknou, začnou přijímat potravu. „Měli by žrát odrostlé myši,“ řekl Dohnal. Dospělí si pak v zoo pošmáknou i na potkanech. Ty tady pro ně zdravě vykrmují, aby měl největší jedovatý had Západní polokoule vyváženou stravu. A mimochodem, při uštknutí vypustí tolik jedu, že může i zabít dospělého člověka.

Nesnáší vedro

Křovinář němý dosahuje délky až 3,6 metru a dožívá se i 20 let. Vyskytuje se ve Střední a Jižní Americe. Při chovu v zajetí je velmi citlivý na vysoké teploty. „V přírodě žije v podrostu tropického deštného lesa. Tam je sice teplo, ale ne horko. Teplota nesmí přesáhnout 28 stupňů, jinak by mohl had rychle uhynout,“ vysvětlil Jan Dohnal.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.