Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Palachův památník v srpnu neotevře, nový termín má být v září

Česko

  19:13
Všetaty (Mělnicko) - Palachův památník ve Všetatech na Mělnicku neotevře letos v srpnu, jak se původně plánovalo. Nový termín otevření má být ve druhé polovině září, sdělila v pátek na dotaz ČTK mluvčí Národního muzea Šárka Bukvajová. Důvodem odkladu jsou podle ní komplikace, které nemohl ovlivnit dodavatel prací, bližší detaily neuvedla. Od Palachovy smrti letos 19. ledna uplynulo 50 let.

Vzpomínková akce na Jana Palacha. foto: ČTK

Italský novinář dostal ochranku kvůli Palachovi, kritizoval koncert neofašistů na jeho památku

Přesný termín dokončení podle Bukvajové Národní muzeum - správce památníku zveřejní. Ještě v lednu Národní muzeum předpokládalo, že památník, který vzniká v domě, kde Palach strávil dětství, otevře 21. srpna.

Stavební práce začaly loni v srpnu, nyní stále pokračují dokončovací práce a hotová není ani instalace expozice. Dům, kde Palach trávil dětství, byl dlouhodobě neobývaný, Národní muzeum jej koupilo v roce 2014, zhruba o rok později vypsalo architektonicko-výtvarnou soutěž na celkovou podobu památníku. Zvítězil návrh architektů z MCA atelier.

Po vyhodnocení architektonické soutěže následovalo zpracování projektu a vyřizování náležitostí pro stavební povolení, které získalo Národní muzeum na počátku loňského roku. Zahájení prací pozdržel nezájem firem o zakázku v hodnotě 16 milionů korun, dodavatele prací se podařilo najít až na čtvrtý pokus, proto práce začaly až v srpnu.

Před Národním muzeem vznikne největší světový Palachův památník. Plánoval se od 70. let

„Původní dům je ve vítězném návrhu zachován ve své nejzákladnější stavební substanci, přičemž autoři do něj navíc vklínili hranu symbolizující komunistický režim,“ uvedlo už dříve Národní muzeum. V expozici budou i autentické předměty, které budou Palacha připomínat.

Student Jan Palach se upálil na protest proti rezignaci lidí po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy. Chtěl svým činem vyburcovat spoluobčany z letargie. V Praze Palachův čin připomíná pamětní deska v dlažbě Václavského náměstí, pamětní dlaždice v pražském Karolinu, další deska je na zdi Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí a další připomínkou je také hrob na Olšanech.

Autor: