Menu
FANZINE.cz
Fantasy knihy, fantasy literatura

10 silných ženských postav. Hrdinky, jež boří mýty v urban fantasy

Již dávno neplatí zažité předsudky o něžném pohlaví. Kolikrát se ukázalo, že právě ženská síla je mnohem účinnější a mnohdy rafinovanější než mužské svaly. I my, dámy, máme ostré lokty. Zde je několik příkladných hrdinek.

1. Katniss Everdeenová: Hunger games od Suzanne Collinsové

Šestnáctiletá Katniss boří veškeré stereotypy. Nejenže je krásná a mazaná jak liška, ale v jejím těle koluje odvážná krev. Již v tak útlém věku na sebe vzala roli ochránce rodiny, jelikož v dětství přišla o otce. Pro bezpečí své sestry Prim by udělala cokoli. Kdo by zapomněl na její odvážný čin při výběru plátců: „Jdu dobrovolně!“ Její kuráž je inspirací pro všechny. Hlavu si nedá poplést ani dvěma pohlednými mladíky. Stále je věrná svému poslání. Zůstat naživu, aby ochránila svou sestru.

Zdroj: Výřez knižní obálky.

Dívka Saba musí pro záchranu rodiny změnit svět. Zdroj: Výřez knižní obálky.

2. Saba: Krvavá cesta od Moiry Youngové

I zde se snoubí věrnost k rodině a odvaha k činům. Na svou osudovou cestu se vydává ve chvíli, kdy jejího otce zabijí a bratra unesou čtyři maskovaní jezdci. Ze začátku slabá a bezbranná dívka se promění v bojovníka se schopnostmi změnit zpustošenou společnost zevnitř. A jako v jiných příbězích, i ona na své cestě potká zástupce mužského pohlaví, který jí ovšem nezabrání v pokračování úkolu.

OBR: Mercy Thompsonová Měsíční piseň Zdroj: obálka knihy.

3. Mercy Thompsonová: Měsíční píseň od Patricie Briggsová

Mercy rozhodně není submisivní typ ženy. Naopak. Velmi ráda provokuje a často se bouří rozkazům. Žije ve světě, kde nadpřirozené bytosti odhalili svou pravou tvář. I ona patří mezi ně. Je to kojot a žije ve smečce vlkodlaků. Kolují v ní zatím nepoznané schopnosti. Nejen že se zamotala do mocenského souboje mezi vlkodlaky a upíry, ale musí se vypořádat i s návratem staré lásky a s ní spojené bolesti.

OBR: Sookie Stackhouse Mrtví do soumrak

4. Sookie Stackhousová: Mrtví do soumraku od Charlaine Harrisové

Od doby, kdy se seznámila s upírem s nevalnou pověstí, není chvíle, aby se pohlednou barmanku Sookie někdo nesnažil zabít. Ovšem vždy dokázala, že se o sebe umí postarat. Nakonec však najde rovnováhu mezi svou vírou v Boha a se svým darem (umí číst myšlenky ostatních).

OBR: Zoe Průvodce po New Yorku

Zoe sepisuje průvodce New Yorkem pro nemrtvé. Zdroj: Zahraniční obálka knihy.

5. Zoe: Shambling Guide to New York City od Mur Lafferyové

Zoe není autorka obyčejných cestopisů. Jejím novým úkolem je napsat cestopis New Yorku, ale pro nemrtvé. Již při pohovoru odhalí existenci příšer, tyto zprávy však přijme překvapivě dobře. V cestě za cílem jí nezastaví ani hladový zombie, ani šibalský vodník.

Laurell K. Hamilton: Blankytné hříchy (priorita)

Hrdinka s mottem: „Já s upíry nechodím, já je zabíjím!“ má přezdívku Popravčí. Zdroj: Výřez knižní obálky.

 6. Anita Blakeová: Provinilé slasti od Laurell K. Hamiltonové

Tak to je Anita Blakeová. Ve světě, kde nejvyšší soud přiřkl nemrtvým rovnoprávnost, působí Anita jako oživovatelka: na žádost pozůstalých povolává mrtvé z hrobu. Ovšem jejím „koníčkem“ je lov upířích zločinců. Tím na sebe ovšem přilákala pozornost upířích vládců, kteří ji chtějí mrtvou. Sama si ráda zavtipkuje, ovšem bůh ochraňuj každého, kdo by se chtěl zasmát na její účet.

7. Rachel Morganová: Mrtvá čarodějka přichází od Kim Harrisonové

Žena, jež se nebojí ozvat, když není spokojená. Proč by byla v práci, kde ji nadřízení nerespektují a dávají ji podřadné práce? Spolu s upírkou Ivy a skřítkem Jenksem si založí soukromou agenturu, která stíhá inderlanďanské zločince. Svým činem se ovšem stává terčem jejích předchozích zaměstnavatelů, kteří na její hlavu vypíší odměnu. Ovšem tato sympatická hlavní hrdinka s dobrými instinkty a s nadpřirozenými silami se jen tak snadno nevzdává.

OBR: Cat Na půl cesty do hrobu Zdroj: Obálka knihy.

I poloviční upírka se může stát lovkyní vampírů. Zdroj: Výřez z obálky knihy.

8. Catherine Crawfieldová: Na půl cesty do hrobu od Jeaniene Frostové

Poloviční upírka s jediným cílem – pomstou. Lovkyně upírů, jež doufá, že jedním z nich bude její otec, který zničil život její matce. Do cesty se jí připlete upír, jenž je profesionálním lovcem. Tento nemrtvý tvor ji přitahuje více než kdo jiný a i když jí pomáhá v pomstě, musí se rozhodnout, na jakou stranu se přidá, jelikož jim je v patách skupina zabijáků.

OBR: Alexia Tarabotti Bezduchý Zdroj: Zahraniční obálka.

9. Alexia Tarabotti: Bezduchý od Gail Carrigerové

Alexia je ženou bez duše, stará panna a zároveň ovládá moc, která každou nadpřirozenou bytost v její blízkosti promění na člověka. Je posedlá hledáním manžela a nepomáhá jí ani nemrtvý otec, jenž jí komplikuje společenské postavení. Po nehodě, při které zabije upíra, se stane terčem vysoké londýnské společnosti. Během vyšetřování záhady musí zachovat správné dekorum a ochránit tak křehkou sociální rovnováhu.

Promluv si s rukou. Zdroj: Bontonfilm

Promluv si s rukou. Zdroj: Bontonfilm

10. Clary Frayová: Město z kostí od Cassandry Clareové

Clary je vychována jako normální holka. Když její matku unesou démoni, nalezne nový svět: svět stínů, kde Lovci stínů s krví andělů loví démony. Celý její dosavadní život byl tak jen lží, kterou upředla její matka, aby ji tak uchránila od svého bývalého života. Clary je však neuvěřitelně laskavý a statečný člověk, jenž pro bezpečí ostatních obětuje své vlastní. Její tvrdohlavá a sarkastická povaha dokáže více, než obraz jejího milostného zájmu Jace.

Ohodnoťte tento článek:
1
Právě čtete

10 silných ženských postav. Hrdinky, jež boří mýty v urban fantasy

Hide picture