Hlavní obsah

Vyhrocený rozvod trval čtyři roky. Hnus, řekl soudce

Právo, Petr Kozelka

Zneužili státní systém k tomu, aby si vyřizovali soukromé účty, což je obzvlášť odporné. A používat stát jako beranidlo při sporech o děti je hnus. Takovými ostrými slovy ohodnotil brněnský Krajský soud následky divokého rozvodu páru z jižní Moravy. Jejich rozvodové tahanice totiž na roky zaměstnaly nejen civilní, ale i trestní soudy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Trestní mašinérie se dala do pohybu v roce 2015, kdy žena na policii oznámila, že ji bývalý manžel znásilnil. Prvostupňový soud nejprve muže uznal vinným, ale odvolací senát dospěl k závěru, že znásilnění nelze bez rozumných pochybností prokázat, když soud označil ženin popis útoku za nepravdivý.

Následovalo druhé kolo sporu, kdy na lavici obžalovaných státní zástupce posadil ženu kvůli křivému obvinění s hrozícím trestem až pěti let vězení. Prvoinstanční soud se opět rozhodl trestat a žena si vyslechla rozsudek ukládající jí 30měsíční podmínku.

Proti odsouzení podala žena odvolání a případ v těchto dnech dostal na stůl senát v čele se soudcem Miroslavem Dlouhým.

Jsou takoví sobci, že jsou zjevně ochotni udělat cokoli. To, jak se k sobě chovali, to už jsem dlouho neviděl, takový hnus.
soudce Miroslav Dlouhý

„Soud pochybil, když učinil nejasná a neúplná skutková zjištění a nevypořádal se se všemi okolnostmi. Je pravda, že bylo podáno trestní oznámení, ale nebylo lživé, a není pravda, že bylo iniciováno sporem o děti s cílem ovlivnit jejich vztah s otcem,“ bránil ženu její obhájce.

„Měla na sobě modřiny a škrábance odpovídající tomu, co vypověděla, ovšem podle soudu to byla takřka neviditelná zranění. Odsuzující rozsudek mé klientky stojí jen na domněnkách, úvahách soudu a výpovědi poškozeného, kterou soud označil za věrohodnou,“ dodal obhájce.

Sama žena upozornila, že jejího bývalého manžela soud osvobodil kvůli pochybnostem o skutku, nikoli kvůli tomu, že by jasně rozhodl, že se znásilnění nestalo. „Znásilnil mě a ponížil a já jsem skončila tady před soudem,“ posteskla si.

„Zneužili státní systém“

Senát soudce Dlouhého jejím námitkám přisvědčil s tím, že pokud byl bývalý manžel osvobozen dle zásady v pochybnostech ve prospěch obžalovaného, potom podle formální logiky nezbývá než stejně postupovat i u manželky, neboť stejné pochybnosti přetrvávají. Soud se ovšem pozastavil nad tím, kterak se dvojice k sobě zachovala.

„Soužití těchto dvou lidí nestálo z hlediska občanského a morálního za nic. Chovali se hnusně, oba zneužili státní systém, což je obzvlášť odporné. Oba jsou podle našeho názoru natolik nevěrohodní, že se na jejich výpovědích nedá nic stavět. Jsou takoví sobci, že jsou zjevně ochotni udělat cokoli. To, jak se k sobě chovali, to už jsem dlouho neviděl, takový hnus,“ nebral si žádné servítky soudce Dlouhý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám