Dovolená bez plzničky? Netřeba se obávat
Restaurace s tankovou plzní ve Florencii. FOTO: Petr Buček

Dovolená bez plzničky? Netřeba se obávat

17. 8. 2019

Milovníci plzeňského piva se nemusí bát odjet na dovolenou. Lahvový Plzeňský Prazdroj  dnes koupíte v každém větším supermarketu, ale hlavně, i v cizině narazíte na tankovou plzeň té nejlepší kvality.

Když jsme loni cestovali autem na Sardinii, naplánovali jsme si jednu noc ve Florencii, abychom se mohli pokochat místními památkami a ráno se pak rychle přesunout k trajektu.

Při procházce městem, jen pár desítek metrů od slavné Michelangelovy sochy Davida, jsme narazili na Beer House Club s vynikající tankovou plzní.

Letošní dovolenou jsme trávili v jižní Kalábrii, v malém městečku Santa Domenica s asi tisícovkou obyvatel. A v jedné ze tří pizzerií opět čepovali plzeň. Hned jsem věděl, že se letošní dovolená vydaří...

Ležák Pilsner Urquell se celosvětově těší velké oblibě. V loňském roce ho Plzeňský Prazdroj vyvezl do zahraničí přes 1,1 milionu hektolitrů, o desetinu více než v předchozím roce. Nejvíce u něj přitom vzrostl export v sudech, a to skoro o 15 %. Dařilo se i tankovému pivu. Počet  zahraničních tankoven s pivem Pilsner Urquell se v loňském roce zvýšil z 90 na 131. Vedle toho pak sudový Pilsner Urquell najdete v dalších několika tisícovkách hospod po celém světě.

"Do světa nevyvážíme jen samotný plzeňský ležák, ale snažíme se lidem v zahraničí zprostředkovat jedinečný pivní zážitek, stejný, jaký si dopřávají lidé v českých hospodách. K tomu nám pomáhají školící programy, ve kterých učíme zahraniční výčepní správně čepovat a starat se o pivo. Máme speciální tréninkový program, ze kterého vychází tzv. Brewery Tapsters, kteří se pak starají o kvalitu piva v zahraničních provozovnách a učí ve světě čepovat další výčepní. Celosvětově se jim podařilo vytrénovat více než 1 000 výčepních, kteří umí správně načepovat hladinku,"  říká Zdeněk Kovář z Plzeňského Prazdroje.

Brewery Tapsteři působí už v 17 zemích světa, nejvíce, téměř 50, jich je v Polsku, následovaném Německem. Vyškolené tapstery má Plzeňský Prazdroj i v asijských zemích, Japonsku, Jižní Koreji, Taiwanu nebo Singapuru.

"Kromě toho pořádáme mystery shoppingy jednotlivých provozoven, které provádějí proškolení výčepní, v případě, že zjistí chyby v čepování nebo péči o pivu, řešíme nápravná opatření přímo s konkrétní provozovnou," doplňuje Zdeněk Kovář.

A kde všude si můžete zajít na tankovou plzeň? Na webové stránce https://www.pilsnerurquell.com/pubs/ najdete sekci s informacemi o zahraničních provozovnách, které se výborně starají o pivo a umí ho i správně nečepovat. Aktuálně tam naleznete 20 zahraničních tankoven, další se budou přidávat.

Takže pánové, nebojte se dovolené, svůj oblíbený mok si dáte i v zahraničí v té nejlepší kvalitě!

cestování pivo
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.