Hodina. Přesně tolik času stačilo nejvýše nasazeným v 92. ročníku Pardubické juniorky. Dívčí část ovládla teprve čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová. Chlapcům kraluje osmnáctiletý Jonáš Forejtek, který už byl ve finále v loňském roce. Oba zakončili bezvadné léto. Ona před necelým týdnem vyhrála mistrovství světa družstev, on zvedl nad hlavu pohár pro vítěze wimbledonské juniorky ve čtyřhře.

Světový forhend

Favorit chlapecké dvouhry se dostal brzy do úzkých, když ve třetí hře ztratil své podání. Jenže jeho odpověď byla hodna jedničce.

„Bylo důležité, že jsem ho okamžitě brejknul zpátky. Pak jsem se uklidnil a už předváděl svůj tenis,“ řekl Jonáš Forejtek po triumfu nad Martinem Krumichem.

Jeho uklidnění znamenalo tři čisté hry za sebou a v poklidu ukořistěný první set, když vytahoval světové forhendové údery.

„Soupeř je zvyklý hodně tlačit, ale já jsem ho k tomu moc nepouštěl,“ všiml si .

Nutno podotknout, že Krumich pobyl o den dříve na kurtu téměř dvě stě minut při semifinálové nekonečné s Paulsonem. A na konci prvního setu si nechal zavolat fyzioterapeuta.

„Na soupeři byla patrná únava. Dělal více chyb a jeho hra postrádala obvyklý drajv,“ poukazuje Forejtek.

Ve druhé sadě už neponechal nic náhodě. Hned v prvním gamu sebral Krumichovi servis a pak už mu stačilo udržet si svůj.

„Oproti loňskému roku, kdy jsem prohrál ve finále s Jirkou Lehečkou, jsem zlepšil servis. Naopak jemu ten první nepadal, jako v minulých zápasech,“ dodává Forejtek.

Dvanáct gamů v řadě

V úvodu se dívčí jednička nestačila divit. Lavičková nastoupila velkolepě. Dvakrát prolomila soupeřčino podání a ujala se vedení 3:0.

„Ze začátku jsem byla nervózní. Trochu mi trvalo než jsem si zvykla na rychlost a razanci úderů. Kristýna diktovala hru, všechno ji padalo. Mně nezbývalo nic jiného než zrychlit hru,“ vysvětluje teprve čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová.

Vzápětí ale prolomila servis a přišel klíčový moment. Za stavu 1:3 odvrátila při svém podání tři brejkboly a v následujícím gamu ukořistila servis. Kdo čekal za stavu 3:3 stejně dramatickou koncovku nestačil se divit.

„V prvním setu jsme hrály obě hodně agresivně, ale já ji přetlačila,“ říká vítězka.

A v bezchybné jízdě pokračovala i ve druhé sadě. Hned na úvod sebrala oddílové kolegyni podání a pak dvakrát utíkala z 15:40. Lavičkové pláchla na 3:0 a pak už kráčela za triumfem.

„Kristýna se vytasila s nátlakovou hru. Mě překvapilo, jak jsem dobře bránila,“ pochvalovala se Fruhvirtová, velký talent světového tenisu.

Pardubická juniorka 2019

Finále chlapecké dvouhry: Jonáš Forejtek – Martin Krumich 6:3, 6:3.

Finále dívčí dvouhry: Linda Fruhvirtová - Kristýna Lavičková 6:3, 6:0.

Finále chlapecké čtyřhry: Siniakov, Šmédek – Barnat, Paulson  6:3, 6:2.

Finále dívčí čtyřhry: Adéla Moravcová, Dominika Šalková – Adéla Dörreová, Karolína Kubáňová 6:3, 5:7, 10:6.