„Náš pedagog, kolega a přítel nám bude chybět a přejeme upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům,“ stojí na facebooku Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění.

„Budeš tu navždy chybět. Slova se těžko hledají,“ napsali kolegové z Centra experimentálního divadla. Právě pod hlavičkou centra řídil Derfler ještě v minulé sezoně své Divadlo U stolu, zaměřené na komorní činohru.

Derfler patřil k prvořadým osobnostem nejen brněnské kulturní scény. Za minulého režimu podepsal Chartu 77, stal se pak i vydavatelem brněnské samizdatové edice Studnice. V listopadu 1989 v Brně spoluzakládal místní Občanské fórum a stal se i jeho mluvčím.

Hereckou kariéru nastartoval v roce 1964 v pražském Divadle Jiřího Wolkera, poté do roku 1980 působil v brněnském Divadle Husa na provázku. Od roku 1980 byl členem činohry Národního divadla v Brně, kde v letech 1990 až 1997 pracoval ve funkci šéfa jeho činohry. V roce 1969 se stal spoluzakladatelem experimentálního Bílého divadla.

Účinkoval v několika filmech a řadě televizních filmů a seriálů. Známé jsou jeho role v Baladě pro banditu nebo Četnických humoreskách.