Súdán na cestě k volbám. Opozice podepsala s armádou definitní dohodu o podílu na moci

Zástupci súdánského opozičního hnutí a vládnoucí vojenská rada v sobotu v Chartúmu podepsali definitivní dohodu o podílu na moci. Otevřeli tak cestu ke vzniku přechodné vlády, která zemi přivede k volbám a ke vzniku civilního kabinetu. Informovaly o tom agentury AP a AFP.

Chartúm Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci súdánského opozičního hnutí a vládnoucí vojenská rada v sobotu v Chartúmu podepsali definitivní dohodu o podílu na moci

Zástupci súdánského opozičního hnutí a vládnoucí vojenská rada v sobotu v Chartúmu podepsali definitivní dohodu o podílu na moci | Foto: Mohamed Nureldin Abdallah | Zdroj: Reuters

Mezi hlavními signatáři dohody byli generál Mohamed Hamdan Dagalo a lídr hlavní opoziční aliance Ahmad Rabíja. Oba dohodu iniciovali.

Na sobotní slavnostní podpis dohody se do Chartúmu kromě jiných sjeli premiéři Etiopie a Egypta a prezident Jižního Súdánu.

Klíčová oblast

Letos v dubnu súdánská armáda svrhla diktátorského prezidenta Umara Bašíra, jenž vládl zemi 30 let. Stabilita Súdánu, který se potýká s ekonomickou krizí, je považována za klíčovou v regionu od Afrického rohu po Egypt a Libyi. Jde o oblast zmítanou konflikty, a kde působí různé ozbrojené islamistické skupiny.

Přechodná vojenská rada v Súdánu vládla od Bašírova svržení. Tomu předcházely měsíce protestů proti jeho režimu, při nichž byly zabity desítky demonstrantů. Nepokoje v této africké zemi vypukly loni v prosinci, kdy Bašírova vláda zavedla nouzová úsporná opatření.

Omezení státních subvencí na chleba a palivo vyvolalo protesty nejdříve na východě země, pak se protestní vlna rozlila i do hlavního města.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme