Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Labe jako smetiště! Dobrovolníci vylovili radiátor, bicykly, nákupní vozík i munici!

Autor: Jitka Pecharová - 
17. srpna 2019
18:59

Voda plyne a skrývá smetiště. I na dně řek končí lidmi vyhozený odpad. Nad jeho množstvím a různorodostí v Labi v centru Hradce Králové se nestačí divit parta dobrovolníků, která dno řeky od začátku léta čistí.

Na loďkách skupina lovců odpadů z neziskové organizace Trash Hero, která usiluje o čisté Česko, jen během prvních dvou výlovů pomocí silných magnetů vytáhla například litinový radiátor, osmimetrové vodovodní potrubí, části zábradlí, čtyři jízdní kola, dopravní značky, a dokonce nevybuchlý granát a kulometný náboj. Kvůli munici museli na místo vyrazit i policejní pyrotechnici, aby ji odvezli k bezpečnému zneškodnění.

„Poprvé se odvezlo asi 140 kilo kovového šrotu a z druhé akce by toho mohlo být až 180 kilogramů. Váhu ještě neznáme,“ řekl ambasador akce čištění řeky Martin Kopřiva (30). O poslední srpnové neděli plánuje vyrazit na řeku potřetí.

Magnet na laně

K výlovu používají dva speciální magnety. Průměr mají sotva 10 centimetrů. Jeden má magnetickou sílu kolem 200 kilo, druhý unese až přes tunu kovového materiálu. Lovci jednoduše »lapač«  vážící přes dvě kila přivážou na zpevněné lano a ponoří do řeky. Pod hladinou se k němu »přicvaknou « poklady ze železa, oceli nebo jiných slitin.

e.lesanova ( 17. srpna 2019 19:23 )

Hluboké poděkování těmto "nadšencům", nikdo jiný by to nejspíš nikdy neudělal

Zobrazit celou diskusi